Site icon inRoman.ro

Traian Băsescu: „Nu avem nevoie de un proces accelerat de islamizare” (galerie foto)

Train Basescu Piatra Neamt 2016 19

Prezent la Piatra-Neamț, la acținea de lansare a candidaților PMP pentru alegerile locale din 5 iunie, fostul președinte  al României a  vorbit membrilor și simpatizanților PMP mai bine de jumătate de oră. El a început prin a spune de ce e nevoie de PMP pe scena politică, care este obiectivul de țară al acestei formațiuni politice și a continuat explicîndu-le candidaților cum să-și construiască programul electoral, pe baza Constituției țării. inroman.ro vă prezintă declarațiile lui Traian Băsescu și o foto galerie de la evenimentul ce a avut loc vineri după-amiază, la cinema Dacia Panoramic.

Partidul trebuie să aibă mentalitate de câștigător

”Sunt convins că nemțenii au ajuns în situația în care, privind la PSD și la PNL, deci la USL, nu pot decât să spună că a venit timpul ca aceste partide să iasă la pensie. Nu este rău să pleci la pensie: o să fii mai liniștit, n-o să mai ai DNA-ul pe cap, n-o să mai ai alte treburi zilnice și, mai ales, pentru ei, n-o să mai trebuiască să se justifice tot timpul de ce n-au putut. Cred că e timpul ca aceste partide să lase locul unor partide noi, cum este partidul nostru, PMP, un partid care am vrut să fie o ofertă nouă pentru români. Eu nu spun că partidele de tranziție nu și-au făcut datoria. Și-au făcut-o, au atins marile obiective de țară. Țara este în NATO, în UE. Dar, în mod categoric, pentru a se merge mai departe, românii au nevoie de un partid în care să aibă încredere. Convingerea mea este că acest nou proiect, care s-a dovedit viabil la alegerile europarlamentare, când a trecut pragul, deși avea doar câteva luni de la înființare; deci acest nou proiect este soluția pentru România. Îmi doresc să fim toți convinși că nimeni nu câștigă atunci când nu-și propune să câștige. Și mi-a plăcut abordarea candidaților pe care i-am auzit azi. Toți sunt hotărâți să câștige. Și acest lucru va fi, de fapt, principalul motor al succesului campaniei noastre pentru alegerile locale: dorința de a câștiga. Eu, în toată viața mea, fie că am fost ofițer de marină, fie că am fost politician, indiferent de pe ce situație am plecat, întotdeauna am crezut în victoria mea și de asta am și câștigat. Îmi aduc aminte, în 2000, PD-ul avea patru procente când a început campania pentru capitală am reușit să câștig bătându-l pe Oprescu, care în primul tur obținuse 46% și eu 16,8%. Când vrei, n-ai cum să nu câștigi. Cine-ar fi crezut că, în 2004, pot să-l bat pe Adrian Năstase? Dar am crezut și eu, și oamenii din jurul meu. Și asta mi-a adus victoria. Asta vreau să fie mentalitatea acestui partid: a partidului care se bate pentru locul întâi. Poate nu-l va obține întotdeauna. Dar noi trebuie să plecăm de la convingerea că noi trebuie să fim primii. Politica e la fel de precisă ca matematica. Iar matematica spune că doi și cu doi fac patru; la fel, politica spune că voturile din urmă îți dau puterea de a face. Politica se măsoară în voturi. E singurul mod al politicianului de a obține dreptul de a servi electoratul”.

Obiectivul de țară

”Partidul nostru și-a asumat un nou obiectiv de țară: unirea României cu Republica Moldova. Nu se face mâine, nu se face pocnind din degete. Se face în timp, cu răbdare, dar atunci când nimeni nu are un astfel de obiectiv, nici nu se poate întâmpla. Și-atunci, oferta noastră noastră către români este reîntreegirea și restabilirea graniței noastre pe Nistru, acolo unde a fost România mare. Nu doar pentru că avem datorii față de istorie, dar, azi, românii trăiesc separați de Prut pentru că asta au vrut doi criminali: Stalin și Hitler. Nimeni nu i-a întrebat pe români dacă vor să trăiască separat. Dincolo de a face politică, avem obligația să privim la viitor. Unirea României cu Republica Moldova nu este numai în interesul Republicii Moldova, ci și al nostru. O țară mai mare, mai puternică; gândiți-vă cum ar crește potențialul agricol, populația, PIB-ul. Ar fi un salt înainte pentru România și trebuie să plecăm de la premisa că este în interesul Republicii Moldova, dar este și în interesul României, nu le facem un favor cetățenilor Republicii Moldova, ci este o nevoie pentru ambele țări. Dar unirea nu vine chiar acum, trebuie muncit la ea, fiindcă 80% dintre români doresc unirea, însă doar 28% dintre moldoveni vor acest lucru.”

Program electoral inspirat din Constituția României

”Mi-ar place ca programele noastre să fie îndreptate către ceea ce numim drepturi garantate de constituție. O am aici… aceasta este. Este cărticica ce m-a apărat două mandate. Am putut să le duc la bun sfârșit pentru că am respectat-o în litera și în spiritul ei. Dar vreau să vă spun că mare parte din drepturile garantate cetățenilor români prin Constituție sunt în atribuțiunile administrației locale. Aș vrea să văd programele ținând cont de aceste responsabilități care decurg din constituție. Luăm capitolul II, se numește ”Drepturi și libertăți”. La articolul 31 găsim dreptul cetățeanului la informare; cetățenii trebuie să știe cum se cheltuiesc banii publici. Dar nu așa cum ne-a propus acum guvernul Cioloș; a obligat toate instituțiile să pună pe site-uri execuția bugetară, deci să aflați cum s-au cheltuit banii; ori ceea ce noi trebuie să facem este să informă cetățenii cum se vor cheltui banii. Asta înseamnă să se facă ce am făcut când eram primar la București: toate facturile care intrau în Primărie erau puse pe site-ul Primăriei, în ordinea în care au intrat. Informarea cetățeanului cu privrie la facturile care intră în Primărrie reprezintă cel mai important lucru în relația cu cetățenii, pentru că cetățenii pot vedea ce urmează să se plătească, nu ce s-a plătit deja.

Dreptul la învățătură, articolul 32; în România, abandonul școlar este cel mai mare din UE, în mod deosebit în mediul rural. Și aici nu prea mai este treaba guvernului. Școlile au fost descentralizate. Acolo s-a mutat responsabilitatea pentru logistică, pentru calitatea educației, pentru abandonul școlar. Aș vrea să văd că primarii noștri sunt interesați de ce se întâmplă cu educația. Tot acolo se poate întâmpla și altceva; conform legii Educației, 20% din programa de învățământ poate fi stabilită împreună cu administrația locală. De ce să nu se implice Primăria și să dea posibilitatea copiilor să învețe o meserie în timul școlii, cu aplicabilitate locală?

Articolul 33 – dreptul la cultură – este tot un drept garantat de Constituția României.  Teatrele, monumentele, obiectivele turistice sunt la administrația locală. Trebuie să se implice în valorificarea obiectivelor de cultură. Articolul 34 – dreptul la ocrotirea sănătății. Administrațiile locale au responsabilități pentru calitatea actului medical, pentru ca spitalele să fie curate, ca pacienții să nu plece mai bolnavi decât au venit.

Articolul 35 – dreptul la mediul sănătos. Primăriile sunt fundamental implicate în mediul sănătos al comunității, fie că vorbim de spații verzi, păduri.

Articolul 41  – dreptul la muncă. Eu nu spun că guvernul nu trebuie să asigure investiții de mari dimensiuni, care creează locuri de muncă. Dar este și responsabilitatea administrației locale să atragă investițiaromânească ori străină, cel care-I dispus să bage bani. Trebuie să aibă condiții favorabile și nu să fie șpăguit la intrare. Administrația locală e obligată să-l sprijine, dând facilități în raport cu taxele locale, să-I ducă principalele utilitățila marginea terenului unde urmează să se facă investiția. Numai așa vin investitori. Și uitați-vă la Roman. Se spune că investițiile sunt în vest. Nu, uitați-vă la Primăria Roman, care a reușit să atragă investiții și să diminueze consistent șomajul.

Articolul 49 din Constituție vorbește despre protecția copiilor. Grădinițele, creșele, sunt la administrațiile locale. Iar dacă vrem să vorbim despre protecția copiilor,în loc să pună panseluțe, administrația locală trebuie să construiască creșe. O spun ca bunic, care are trei nepoți și văd ce înseamnă că nu au creșe unde să ducă copiii. Văd că trebuie să le suplinească bunica și văd cât de greu le este lor.

Am fondat PMP, dar nu vreau să fie al meu, ci al vostru. A venit timpul să faceți voi și să faceți mai bine, profitând și de experiența mea adunată în atâția ani în care, trebuie să recunosc, am adunat aceaastă mină de aur, pe spinarea românilor. Și ce-am făcut bun, și ce-am greșit, au suportat românii. Este o experiență pe care, însă, nu vreau să o las într-o bibliotecă,ci să o transfer unui partid, care să facă mai bine decât am făcut eu. Mi-aș dori mult ca anul acesta să fie un an în care PMP, după alegerile din toamnă să devină un partid parlamentar extrem de puternic, care, de ce nu, să dea și un prim-ministru.”

Moschee nouă la București și criza refugiaților

”Sunt un adversar fără rezerve a ideii de islamizare a Europei, islamizare care se face și prin primirea migranților islamiști fără niciun fel de control, fără să știm ce vom face cu ei în viitor, fără să știm dacă se vor putea adapta la modul de viață european; iar parte din islamizare este construcția accelerată de moschei peste tot în Europa. Eu zic, ca dobrogean și ca bucureștean adoptat, că România are atâtea moschei câte-i trebuiesc pentru a acoperi nevoile musulmanilor trăitori în România.  Nu avem nevoie de un proces accelerat de islamizare, generat de năravurile pe care, așa cum și preoții ortodocși le au – veniți, popor, la mine – la fel fac și imanii islamiști și adună cât mai mult popor în jurul lor. Este bine ca România să rămână creștină, să-și urmeze drumul ei de țară creștină, poporul român să-și urmeze drumul de popor creștin și să nu trecem la un proces nejustificat de a crește impactul cultului islamist, a musulmanismului, în România. Dacă Iohannis i-a promis lui Erdogan, ca și Ponta, că, gata, e ca și ridicată moscheea, sper că, după ce-și termină primul mandat la Cotroceni, să se întoarcă la Sibiu și să nu se facă muftiu la București.”

Train Basescu Piatra Neamt 2016 19
Exit mobile version