Azi, 30 martie, se împlinesc 624 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Roman. Prima atestare documentară este Uricul din 30 martie 1392 (hrisov de danie către Ionaş Viteazul, în care a fost scris „în cetatea noastră, a lui Roman voievod”), numele oraşului fiind preluat de la numele voievodului Roman I Muşat (1392-1394). De-a lungul veacurilor, Romanul a avut contribuții importante în dezvoltarea zonei: este unul din puţinele oraşe din Moldova care se poate mândri cu existenţa a două cetăţi: Cetatea Muşatinilor, cea mai sudică fortificaţie moldovenească de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi Cetatea Nouă a Romanului, construită de Ştefan cel Mare la locul de confluenţă a râurilor Moldova şi Siret; între secolele XV – XVI, oraşul era cunoscut sub numele de „Târgul de Jos”, el fiind şi reşedinţa „Ţării de Jos”.
Tot atunci, Episcopia din Roman devine o a doua mitropolie a Moldovei. În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, Romanul ocupa primele locuri în ceea ce priveşte numărul de negustori. În 1834 oraşul devine capitala judeţului Roman. În anul 1845, Romanul figura printre primele cinci oraşe importante ale Moldovei. Unirea Principatelor Române a fost un alt moment de referință, Romanul fiind un puternic centru unionist. Oraşul şi judeţul Roman au adus o contribuţie însemnată și la războiul pentru independenţă din 1877 – 1878.
Despre Roman și istoria de peste șase veacuri a acestui oraș se va vorbi astăzi, începând cu ora 14.00, la Muzeul de Istorie Roman, în cadrul unui simpozion de tradiție pentru această zi aniversară.