Site icon inRoman.ro

Locuințe ANL pentru profesori și medici

ANL

Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, mai multe modificări la normele de aplicare ale legislației privind Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). Conform actului normativ, se modifică vârsta până la care pot primi repartiţie pentru locuinţă tinerii, respectiv în cel mult 36 de luni de la împlinirea vârstei de 35 de ani. De facilități locative vor beneficia și tinerii specialiști din sănătate, categorie în care sunt incluși și tinerii rezidenți. Locuinţele pentru tineri destinate închirierii vor fi repartizate inclusiv pentru tinerii specialişti din învăţământ şi sănătate, atât din fondul de locuinţe nou construite, cât şi din cele pentru care au fost reziliate de drept contractele de vânzare cu plata în rate. Analizarea cererilor pentru locuințele destinate închirierii exclusiv unor specialiști din sănătate și educație se face de către comisii sociale, constituite de primarul localității.

Prin normele metodologice aprobate astăzi se mai stabilește modul în care se determină valoarea de vânzare a locuinţelor realizate prin programul de construcţii locuinţe proprietate personală, realizate prin credit ipotecar, necontractate la data finalizării lucrărilor, și modul de plată al penalităţilor în situaţia în care chiria nu este plătită la termenul stabilit.

Noile norme metodologice stabilesc şi atribuţiile administratorilor, în sensul că aceştia înregistrează în contabilitate locuinţele pe care le au în administrare şi le supun procedurilor de reevaluare şi amortizare, precum şi faptul că administratorul locuinţelor exercită operaţiuni specifice unui proprietar în numele statului, în sensul că îşi dă acordul pentru racordarea ori debranşarea locuinţelor de la reţelele de utilităţi; îmbunătăţirile care se aduc locuinţelor la solicitarea chiriaşului; ieşiri din indiviziune, alipiri, dezlipiri care nu aduc atingere proprietăţii statului; înscrierea menţiunilor în extrasul de carte funciară.

Noile norme de aplicare detaliază situaţiile în care se poate realiza schimbul de locuinţe între chiriaşi sau între unităţi administrativ-teritoriale diferite. Astfel, la solicitarea chiriaşilor, administratorii locuinţelor pot realiza un schimb de locuinţe în baza unei convenţii între chiriaşi.
În situaţii temeinic justificate, administratorii locuinţelor pot dispune schimbarea locuinţei atribuite unui chiriaş cu o altă locuinţă vacantă de aceeaşi categorie. Sunt considerate situaţii temeinic justificate situaţiile în care se constată că titularului contractului de închiriere i s-a modificat starea civilă sau numărul persoanelor aflate în întreţinere,  la repartiţie nu s-au putut asigura suprafeţele minimale în raport cu numărul de persoane, ori i s-a modificat locul muncii într-o altă unitate administrativ-teritorială.

Exit mobile version