Site icon inRoman.ro

Tinerii romașcani vor lucra la strategia dedicată lor

Consiliul Consultativ al Elevilor 2

Tinerii romașcani au fost organizați în cadrul Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT). Această modalitate de organizare a tinerilor din oraș a fost aprobată de Consiliul Local Roman la începutul acestui an. Principalul motiv al acestei activități, pe care administrația locală l-a evidențiat, este consultarea tinerilor pentru proiectele ce se vor realiza în municipiu, în următorii ani.

”Am considerat necesară constituirea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret, structura consultativă, fără personalitate juridică, care să funcțioeze pe lângă Primăra municipiului Roman, pe baza dialogului structurat, în ceea ce privește elaborarea și monitorizarea aplicării politicilor publice în domeniul tineretului la nivel local. Ca misiune, CCPT își propune să promoveze drepturile și interesele tinerilor,  prin stabilirea unui dialog permanent cu actorii comunității. Scopul Consiliului COnsultativ este acela de a implica tinerii în procesul de luare a deciziilor la nivel de comunitate. Obiectivele CCPT sunt: formarea unui spațiu în care tinerii se pot exprima, dialoga între ei, dar și cu administrația publică locală, cu factorii de decizie în problemele  care-I interesează. Responsabilizarea tinerilor, în ceea ce privește identificarea și soluționarea propriilor probleme, oferirea posibilităților tinerilor de a învăța practica cetățeniei democratice, a exprimării, comunicării, dialogului, negocierii, luării deciziilor, a evaluarăii, precum și dezvoltarea abilităților de lider; încurajarea participării tinerilor la rezolvarea problemelor comunității locale. Principala temă și principala sarcină  care stă în fața noastră este elaborarea unei strategii pentru tineret a municipiului Roman. Estefoarte important să avem în municipiul Roman o strategie făcută împreună cu tineri și pentru tineri. Dincolo de forumul de dezbateri, întâlniri, analiza principalelor probleme, considerăm că trebuie să cuantificăm o strategie a tinerilor, în care să se regăsească principalele gânduri, aspirații, proiecte ale tinerilor”, a afirmat primarul Laurențiu Leoreanu.

Structurile interne ale CCPT sun plenul, comisiile de lucru, secretariatul CCPT, biroul Executiv – format din 21 de membri, asemenea Consiliului Local Roman – și președintele CCPT (membru de drept al Biroului Executiv).

Plenul este structura internă de conducere, cu rol deliberativ, a CCPT. Plenul este format din totalitatea reprezentanţilor structurilor ce intră în componenţa CCPT. Membrii reprezentanţi în plen pot fi doar tineri- cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani. Plenul are următoarele atribuţii: propune Muninicipiului Roman modificarea prezentului Regulament când consideră necesar, alege/revocă membrii Biroului Executiv, alege/revocă președintele CCPT, stabileşte componenţa comisiilor de lucru și domeniile pe care acestea activează, adoptă rezoluţii şi recomandări privind temele de interes dezbătute cu incidenţă în domeniul tineretului. Plenul se întruneşte semestrial în ședințe ordinare, sau în sesiune extraordinară ori de câte ori este necesar și adoptă hotărâri.

Biroul Executiv pune în aplicare hotărârile plenului; adoptă decizii în vederea exercitării atribuţiilor sale; desemnează Secretarul Biroului Executiv; desemnează componența membrilor din fiecare Comisie de lucru. Biroul se întrunește în ședințe ordinare o dată pe lună și în ședințe extraordinare ori de câte ori este necesar. Secretariatul CCPT este asigurat de către reprezentantul din cadrul Compartimentului Strategii și Marketing Instituțional al Municipiului Roman și de secretarul Biroului Executiv.

Membrii Biroul Executiv au fost aleși din cadrul celor 13 unități de învățământ gimnaziale și liceale, din cadrul celor două școli postliceale, din cadrul a cinci ONG-uri e probleme de tineret și un reprezentant al Institutului Teologic Franciscan. Aceștia sunt:  Ioan Neculai (Șc. ”Vasile Alecsandri”), Timeea Ștefana Vartolaș (Șc. ”Al.Ioan Cuza”), Diana Andreea Grumezescu (Șc. ”Mihai Eminescu”), Mihai Răzvan Hanghicel (Șc. ”Calistrat Hogaș”), Luiza Martoncă (Șc. ”Sergiu Celibidache”), Tiberiu Mititelu (Liceul ”V. Sav”), Ștefan Constantin Puiu (Colegiul ”P.Poni”), Andrei Vlăduț Palaghia (Colegiul ”Danubiana”), Larisa Maria Enea (Colegiul ”M. Costin”), Denisa Marin-Minuț (LPS), Mihai Alexandru Bandur (CNRV), Cristiana Tănasă (Seminarul Ortodox), Marcelin Budulai (Seminarul Romano-Catolic), Adrian Cobzaru (Institutul Romano-Catolic), Denisa Ioana Tudor (Șc.Postliceală ”Moldova”), Diana Ionela Vîrvăroi (Șc. Postliceală ”Preuniversitaria”), Ana Maria Tihon (People to People), Maria Buciumanu (Mușatinii), Cristiana Andreea Crețu (Asoc. Tinerilor romașcani de promovare a drepturilor omului Miron Costin), Alexandru Ștefan Obădeanu (Asoc. de Formare în educație formală și nonformală) și Lavinia Nour (UN Youth Associaton of Romania –clubul Roman).

Dintre acești 21 de membri ai Biroului Executiv – validat în unanimitate miercuri, 20 aprilie – va fi ales un președinte. Candidaturile pentru această funcție trebuie depuse până la data de 6 mai. Pe 12 mai, la următoarea ședință de plen, candidații vor prezenta programul electoral, iar plenul va vota președintele. Membrii Biroului Executiv vor fi parte a următoarelor comisii: comisia de educație și formare, comisia culturală, comisia de muncă și dezvoltare personală, comisia sănătate și asistență socială, comisia sport, comisia de voluntariat.

La prima ședință a CCPT au venit și reprezenți ai domeniilor mai sus-amintite. AU vorbit tinerilor: Adriana Petrovici – profesor la Liceul Tehnologic ”Vasile Sav”, Cristina Panaite – director Biblioteca municipală ”George Radu Melidon”,  Iuliana Grecu – director resurse umane la grupul de firme Smirodava-Caremil, Maria Tălmăcel – medic și coordonator al CPU Roman, Elisabeta Lazăr – antrenor Clubul Atletic Roman, Ovidiu Albert – profesor și președintele Asociației ”Mușatinii”.

Consiliul Consultativ al Elevilor 2
Exit mobile version