Site icon inRoman.ro

PACT Tămășeni: „Altfel de oameni, altfel de politică!”

pact in mars

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) este cel mai nou partid de pe scena politică românească. Fondatorii acestei formațiuni politice spun că vor să ofere o alternativă la partidele mari, ce nu au reușit să se reformeze, și au format echipe doar în acele localități în care au găsit oamenii potriviți principiilor PACT: profesionalism, acțiune, comunitate, transparență. Este și cazul comunei Tămășeni, comună în care PACT are candidat la funcția de primar – Octavian Pârțac – și o listă completă pentru Consiliul Local.

Cine este Octavian Pârțac?

Octavian Pârțac este un tată a trei copii, în vârstă de 31 de ani. Sunt căsătorit de șase ani. Sunt absolvent al Seminarului Romano-Catolic ”Sfântul Iosif” din Bacău, al Facultății de Istorie din Iași și al unui master în Patrimoniu și Turism Cultural. Din 2004, împreună cu familia, am o afacere aici, în Tămășeni, pe care am dezvoltat-o. Avem un magazin, un restaurant și o cafenea. Sunt consilier național al Acțiunii Catolice. Încerc, cumva, să îmbin partea materială a vieții cu partea spirituală.

Când ați decis că e timpul să vă implicați în politică?

Eu urmăresc fenomenul politic de mult timp. Mi-amintesc că, în clasa a patra, la Școala Generală din Tămășeni, învățătoarea ne-a întrebat cine este primar la București. Toți colegii au spus nume de persoane cu notorietate la acea vreme, cum erau Ion Iliescu sau Petre Roman. Doar eu am răspuns Crin Halaicu. Colegii mei au început să râdă, dar eu țin minte acest moment ca unul de referință și cred că am această înclinație către politică. Poate și datorită faptului că tatăl meu a fost, încă din anii ’90 membru PNL; și întotdeauna a fost doar în PNL – când a considerat că poate ieși în față a facut-o, dar niciodată nu a schimbat partidul sau opiniile. Îl apreciez foarte mult pentru asta. L-am urmărit și am discutat cu el tot ce înseamnă politică, tot ce se întâmplă la nivel local. După ce m-am căsătorit și am avut copii mi-am dat seama că doar fiind critic nu e suficient. Este nevoie ca noi să ne implicăm. Noi, inclusiv eu. Și, atunci când te implici, e normal să fii în centrul atenției, să te vadă lumea, să fii criticat, să fii lăudat, dar aceasta e implicarea: să-ți asumi o responsabilitate și, mai ales, responsabilitatea faptelor pe care le faci.

Care sunt cele mai mari nemulțumiri cu privire la ce se întâmplă acum în comună și cu privire la activitatea administrației publice locale?

În primul rând, este o problemă ce ține de normalitatea și transparența actului administrativ. Nu e normal să îți fie frică de primar, nu e normal îti fie teamă să ai o opinie diferită, să gândești altfel. Această situație ce ne duce cu gândul la ceea ce au trăit părinții noștri înainte de 1989. La acest moment, cred că asta lipsește în administrația locală Tămășeni. Este prea multă răutate, pe care unii vor să o inducă cetățenilor din comună, ori nu despre asta e vorba. În administrație și politică se lucrează cu oameni și pentru oameni și oamenii trebuie să fie în prim-planul administrației locale.

În ceea ce privește lucrurile concrete,este absolut evidentă necesitatea încheierii cât mai curând a asfaltării străzilor, finalizarea canalizării, extinderea rețelei electrice și a celei de apă. De asemenea, o altă probleăm la fel de importantă este construirea trotuarelor și șanțurilor de-a lungul drumului principal care traversează comuna. Să ne amintim doar câte accidente au avut loc în ultimii ani pe acest drum județean. Neasfaltarea drumului ce leagă Adjudeni de Răchiteni, neimplicarea administrației locale în facilitarea traversării râului Siret către comuna Doljești sunt alteprobleme. Apoi, pentru că sunt tată, simt în mod acut nevoia unei grădinițe cu program prelungit la Tămășeni. Avem nevoie de locuri de joacă pentru copii, avem nevoie să sprijin tinerele talente printr-un club al copiilor sau orice altă metodă de a ajuta copiii talentați să-și dezvolte abilitățile. În ceea ce privește tinerii, cred că e foarte important să gândim o strategie pe termen lung pentru a-i atrage înapoi acasă. De asemenea, e foarte important să avem un azil de bătrâni, pentru că sunt foarte mulți cei care au rămas acasă singuri, fără niciun ajutor, nu sunt supravegheați. Foarte important este ca și la Tămășeni și la Adjudeni să fie capele mortuare, iar persoana decedată să fie depusă acolo pentru a i se aduce omagii.

Care este echipa cea mai bună pentru administrația locală de la Tămășeni?

Cred că este nevoie, în primul rând, de persoane competente care să facă administrație. Care să aibă studii de administrație publică sau măcar știu să întocmească un proces-verbal ori știu să conducă o ședință. Lucrurile nu trebuie făcute cu ură și patimă, cum se întâmplă acum. Acolo trebuie să avem o expunere de argumente și motive, nu să pretindem că noi suntem deținătorii adevărului absolut. Acestea toate le putem face numai cu oameni care sunt capabili. Tocmai de aceea, lista pentru Consiliul Local (CL) Tămășeni cuprinde persoane care au pregătire în domenii variate, domenii care se intersectează cu administrația locală. Primul pe lista pentru CL Tămășeni sunt eu, iar apoi urmează:

*acest articol este un advertorial

Exit mobile version