Plata operatorilor care au stat duminică în secțiile de votare și au scanat cărțile de identitate ale alegătorilor se va face doar la sediul Prefecturii Neamț. Acest lucru îi nemulțumește pe cei mai mulți dintre operatori, având în vedere că suma este mică (85 de lei brut/zi, pentru maxim cinci zile), iar transportul spre Piatra-Neamț și retur nu se decontează.
„Anunț pentru toți cei care ieri (n.red. – duminică, 5 iunie) au participat ca operator tabletă la alegeri în Roman și zonă. Poate nu știați, dar ca să vă încasați banii trebuie să vă deplasați (pe banii voștri) în zilele de miercuri, joi și vineri la Piatra Neamț la Prefectură. Mi se pare IREAL ce se întâmplă și astăzi după bătaia de joc de ieri din secții. Bine că „fraierii” și-au făcut treaba bine, dar acum dă-i în mă-sa. AEP/STS și Prefectură joacă ping pong cu noi. Da ce, noi am participat la alegeri la Piatra? E atât de greu să se transfere fondurile în primării și primăriile să facă plățile? Dați mai departe să afle toți operatorii de această bătaie de joc. Eu unul la alegerile din toamnă nu voi mai participa la această „comedie„, a scris pe Facebook Iulian Ostafe, unul dintre operatorii din zona Romanului.
Prefectura, instituția care trebuie să facă plățile și care decide cum să le facă, a transmis o informare marți, la prânz, pe acest subiect. ”Plata indemnizaţiilor şi a cheltuielilor de protocol pentru operatorii de calculator din secţiile de votare se efectuează conform dispoziţiilor legale ( art 2. alin. (10) din HG 53/2016 privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2016), pe baza pontajului întocmit de AEP centralizat, la nivel naţional, avizat de STS şi transmis instituţiei prefectului prin intermediul prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne. În HG 53/2016 nu se precizează modul şi locul efectuării plăţilor indemnizaţiilor. Dat fiind faptul că efectuarea plăţilor presupune respectarea unei proceduri de securitate a banilor şi pentru că informaţiile din documentul privind operatorii de calculator nu cuprind şi domiciliul acestora, Instituţia prefectului a stabilit ca plata operatorilor să se efectueze la casieria instituţiei, în perioada 8 – 10 iunie a.c., după o programare prealabilă în ordine alfabetică. Totodată, menţionăm faptul că instituţia noastră efectuează toate plăţile indemnizaţiilor către personalul implicat în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, ceea ce presupune organizarea riguroasă a acestei activităţi”, se precizează în documentul trimis de Prefectura Neamț.
La nivelul județului Neamț au fost 486 de secții de votare, adică 486 de operatori ce au lucrat pentru buna desfășurare a procesului electoral. La aceștia se adaugă și operatorii ”rezervă”, persoane obligate să fie prezente la birourile electoralre de circumscripții, în caz că va fi nevoie de prezența lor în secțiile de votare. Toate aceste persoane vor trebui să se prezinte la Prefectura Neamț pentru a primi banii ce li se cuvin.