PSD a câștigat cele mai multe mandate la nivelul Consiliului Județean Neamț, ca urmare a votului dat de nemțeni duminică, 5 iunie. Social-democrații nu au, însă, atât de multe mandate pentru a face majoritatea simplă și vor trebui să apeleze la alianțe politice pentru a se impune în legislativul județului.
Una din consecințele votului de duminică, 5 iunie, este actuala structură a Consiliului Județean, consiliu ce va fi în funcție până în 2020. Mai puțin de jumătate dintre nemțenii cu drept de vot, înscriși pe listele electorale, s-au prezentat la urne duminică, 5 iunie. Din totalul de 471.317 de persoane înscrise pe liste, doar 224.964 au mers să își exercite dreptul de vot, prezența la urne fiind, în procente, de 47,73%. Ce mai mică prezență la vot a fost în municipiul Piatra-Neamț, doar 36%, dar nici Romanul nu a stat foarte bine, având doar 39% prezență la vot. În aceste condiții, succesul PSD la Consiliul Județean Neamț s-a datorat, în mare parte, zonei rurale.
Marți, Biroul Electoral Județean Neamț a anunțat și cum vor fi repartizate mandatele la nivelul Consiliul Județean Neamț:
- alianța PSD-UNPR – 17 mandate
- PNL – 14 mandate
- ALDE – 2 mandate
- PMP – 2 mandate.
Pentru majoritatea simplă este nevoie de jumătate plus unu din numărul total al consilierilor, astfel că social-democrații și progresiștii mai au nevoie de un vot și vor trebui să facă alianță, fie cu ALDE, fie cu PMP, fie cu ambele formațiuni. O altă varianță, mai puțin probabilă, este ca PNL să încheie alianță cu ALDE și PMP, pentru a prelua puterea. Așadar, totul depinde acum de negocieri politice, care nu se poartă doar la nivel local.
La nivelul județului, în ceea ce privește numărul de primari, lucrurile stau astfel:
- PSD – 50 de primari
- PNL – 25 de primari
- UNPR – 3 primari
- alianța PSD-UNPR – 2 primari
- ALDE – 1 primar
- PNȚCD – 1 primar
- 1 independent.