Site icon inRoman.ro

Au experimentat cum se simte un accident

Rotaract simulator accidente 0157

Sâmbătă, 25 iunie, pe un soare arzător, statuia lui Roman Mușat a fost martoră la o acțiune prin care mai mulți voluntari ai Rotaract împreună cu doi polițiști de la Poliția Rutieră și-au pus în gând să le vină de hac ocupanților automobilelor ce nu poartă centurile de siguranță. Transpirând din greu sub caschete, polițiștii au tras pe dreapta timp de o oră mai mulți șoferi, nu cu intenția de a-i amenda, ci cu aceia de a le mulțumi celor disciplinați pentru faptul că folosesc centura de siguranță în scopul în care a fost inventată și de a-i învăța minte pe cei îndeajuns de inconștienți printr-o metodă alternativă, ce nu implică procese verbale. Pentru aceasta, voluntarii de la Rotaract, clubul de tineret al mai celebrului Rotary, au adus la Roman unul din cele trei simulatoare de accidente din țară.

La prima vedere, simulatorul nu impresionează cu nimic: niște țevi și un scaun de mașină; numai că țevile au înclinarea necesară pentru ca la finalul cursei scaunul să atingă fix 30 km/h. Și în acel momentul se oprește brusc. Atât de brusc, încât tot ansamblul se zguduie, iar pasagerul din scaun trăiește intens senzația că tocmai a suferit un accident de circulație.

Ochii antrenați ai oamenilor legii îi reperau cu dexteritate și de la mare distanță pe cei care nu purtau centuri, dar încercau cu disperare să le pună repede, când își dădeau seama că în față e Poliția. În zadar însă: aceștia erau invitați politicoși să fie protagoniștii unui accident în simulator; ceilalți, cei conștienți de rolul protector al centurii, primeau mulțumirile agenților de circulație, un pliant și erau rugați să găzduiască pe luneta mașinii un autocolant cu îndemnul „Condu prudent, prețuiește viața”. Însă nu numai cei fără centuri au încercat simulatorul, au fost și din cei conștiincioși care au făcut-o, ba chiar și pietoni. De remarcat gradul de inconștiență al pasagerilor de pe locurile din spate ale mașinilor: cei mai mulți nu puratu dispozitivul de siguranță; ba chiar erau și copii pe locurile din spate, la fel, fără centuri. Tot fără centură a fost prins și un echipaj de la Poliția Locală, care a refuzat să testeze simulatorul, dar a primit pe lunetă autocolantul motivant.

„Campania „Condu prudent” se desfășoară în toată țara, o dată sau de două ori pe an, fiind organizată de cluburile Rotaract din orașele respective. Împreună cu Poliția Rutieră și cu ajutorul simulatorului de accidente încercăm să conștientizăm un număr cât mai mare de șoferi de pericolul unui accident chiar și la o viteză de doar 30 km/h și importanța purtării centurii de siguranță”, a declarat George Cărpușor, un romașcan voluntar Rotaract.

Rotaract simulator accidente 0157
Exit mobile version