În această perioadă, se pot produce şi propaga cu uşurinţă incendii la culturile de cereale păioase, iar canicula este un factor care poate contribui la apariţia unor astfel de evenimente negative. În lunile iulie şi august ale anului trecut, pe teritoriul judeţului Neamţ, s-au produs 10 asemenea incendii. Pentru a reduce riscul producerii incendiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte cetăţenilor următoarele reguli şi recomandări:
- Autovehiculele folosite la recoltarea şi transportul cerealelor vor fi echipate cu dispozitive (site) care să nu permită scânteilor (produse de funcţionarea motoarelor şi evacuate prin toba de eşapament) să intre în contact cu paiele. Un incendiu izbucnit în astfel de împrejurări s-a produs în satul Vad, comuna Dragomireşti, în seara zilei de 11.08.2014. În urma incendiului, au ars capul tractor al unui camion, o parte din cerealele din semiremorcă şi mirişte, pe o suprafaţă de un hectar.
- Se interzice fumatul la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de culturile de cereale păioase, în perioada coacerii şi recoltării. Unul dintre incendiile în urma căruia au rezultat mari pagube materiale a izbucnit în comuna Gherăieşti şi a fost anunţat în data de 19.07.2015, la ora 16:43. În urma incendiului au ars: lizieră salcâm, pe o suprafaţă de 2 hectare, viţă de vie, pe o suprafaţă de 3 ha şi mirişte de grâu, pe o suprafaţă de 15 hectare.
- Arderea miriştii se face numai după ce se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare (de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al unităţii administrativ-teritoriale), cu respectarea următoarelor măsuri:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
- izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
- asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
- asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
Un incendiu produs în astfel de condiţii a izucnit în satul Simioneşti, comuna Cordun, în seara zilei de 06.07.2015. A ars un lan de orzoaică având suprafaţa de 2 ha. în incendiul izbucnit, cel mai probabil, ca urmare a faptului că proprietarul terenului vecin a dat foc miriştii.