Președintele României, Klaus Iohannis, a venit marți, 28 iunie, la Bruxelles, pentru a participa la prima întâlnire din acest an a Consiliului European, o întrunire profund marcată de rezultatul votului referendumului din Marea Britanie.
La sosirea în clădirea Juste Lipse, președintele Iohannis a răspuns întrebărilor jurnaliștilor români prezenți acolo. Cum era de așteptat, discuția a avut ca punct central poziția României față de Brexit.
”În această seară vom avea o întâlnire în care primul-ministru Cameron ne va expune punctul de vedere al domniei sale, al guvernului britanic și noi ne vom expune punctele noastre de vedere, iar mâine-dimineață vom avea o întâlnire în format de 27 pentru a aborda chestiunea, pentru a lua primele hotărâri și pentru a armoniza pozițiile; după cum se vede, există opinii ușor diferite. Unii vor să fie presată Marea Britanie să plece imediat, alții ar sugera că ar fi bine să se aștepte mai mult. Una peste alta, este cert că nu se poate negocia nimic până nu există o solicitare scrisă din partea Marii Britanii, ori primul-ministru Cameron a spus clar că el nu va face acest lucru, așa că până în toamnă este foarte puțin probabil să avem documente pe care să putem negocia. Oricum ar fi, atât azi cât și mâine voi susține punctul de vedere al României: nu este cazul să ne grăbim peste măsură, este bine să abordăm lucrurile cu calm, cu multă luciditate și, fiind vorba de Marea Britanie, trebuie să fim foarte cinstiți; indiferent dacă se decide să plece sau să rămână, Marea Britanie rămâne un partener foarte important pentru UE și pentru România și este foarte «fair» să pregătim aceaceată mișcare foarte bine în așa fel încât să rezulte, cât se poate, o situație în avanatajul tuturor părților”, a declarat Klaus Iohannis.
înRoman.ro l-a întrebat pe șeful statului român ce intenționează să facă pentru românii din Marea Britanie, în condițiile în care acest referendum a fost câștigat pe un discurs naționalist, contra migranților din estul Europei. ”Trebuie să vedem lucrurile și în succesiunea lor temporală. Deocamdată nu se întâmplă absolut nimic și nu se va întâmpla absolut nimic probabil un an, doi ani; timp în care, evident, după ce se solicită ieșirea de către Marea Britanie, se negociază toate aceste lucruri. Nu este cazul să intre cineva în panică. Dar România este conștientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie și o va face”, a precizat Klaus Iohannis.
*Corespondență de la Bruxelles, în cadrul programului ”Bursele europene: Jurnaliști în dialog”, derulat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Freedom House România