De ceva vreme plouă, când mai tare, când mai încet. O mulțime de clienți de la Kaufland s-au săturat să aștepte la intrare, sub acoperiș, și-au luat inima în dinți și au început să alerge aplecați în față de parcă s-ar fi așteptat la o rezistență fizică din partea zidului de apă. Până deschideau portierele, până puneau bagajul, erau uzi bine. Printre cei grăbiți cineva mergea încet, cu resemnare. Cred că în momentul ăla oricine ar fi luat-o la fugă, nu și el. Ud bine după primii pași înainta pe lângă mașinile parcate pe locurile rezervate celor cu handicap. Mersul șchiopătat, una din mâini mișcându-se aproape spasmodic din umăr la fiecare pas, erau gesturi ce trădeau o afecțiune fizică, un handicap locomotor. Pe lângă el a trecut în fugă o tânără, s-a urcat în mașina parcată pe locul rezervat celor cu handicap, a dat repede cu spatele și a plecat grăbită. Omul a așteptat. Deja era prea ud. Parcarea era goală mai bine de jumătate, el a traversat-o până aproape de intrare și s-a urcat în mașina parcată pe unul din primele locuri. Nu era un loc rezervat celor cu handicap. Scena este reală.
În Roman sunt multe locuri de parcare rezervate celor cu handicap pentru că legea obligă ca minim 4% din locurile de parcare trebuie să fie de acest fel. Am auzit oameni spunând că sunt prea multe; evident, acei oameni nu suferă de niciun handicap. Locurile de parcare pentru persoane cu dizabilități sunt ocupate zilnic de mașini – mai ales pe cele de la Kaufland și de la Lidl – evident, vorbim de șoferi ce nu suferă de nici un handicap, dar care nu au nicio jenă în a parca acolo.
Direcția de Poliție Locală Roman se ocupă cu sancționarea contravențională a celor ce parchează neregulamentar. În anul 2015 s-au aplicat 1.553 sancțiuni, din care 547 amenzi în valoare totală de 85.600 lei și 1.006 avertismente scrise. Din toate aceste sancțiuni, 30% au fost pentru staționarea pe loc destinat persoanelor cu handicap; adică, doar 500 de sancțiuni au fost pentru această neregulă. În primele cinci luni ale anului 2016 s-au aplicat doar 653 de sancțiuni, din care 188 de amenzi în valoare de 30.700 lei și 465 avetismente scrise, din care doar 11% pentru ocuparea neregulamentară a unui loc de parcare destinat persoanelor cu handicap. În 2015 s-au dat 1,2 sancțiuni/zi celor ce parchează pe locurile dedicate celor cu handicap (nu știm câți au primit amendă și câți nu), iar în 2016 frecvența a fost de o sancțiune la 2,2 zile. Vi se pare că în 2016 au fost mai puține încălcări ale legii de acest fel? O singură incursiune pe zi a Poliției Locale prin parcările din oraș ar putea duce la cel puțin zece sancțiuni.
Principala scuză a celor ce parchează pe aceste locuri e că sunt prea multe astfel de locuri de parcare. Și totuși sunt doar 4%. Ar putea fi și 10%, și 20%, nu contează, nu cred că e cineva pe lumea asta care să își dorească să merite un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap.