Medicii de familie vor fi invitați de conducerea Primăriei la o întâlnire cu medicii șefi de secții din Spitalul Roman, în cadrul căreia să se stabilească un mod eficient de colaborare. Medicii din spital se plâng că nu cunosc istoricul pacienților și nu pot interveni atât de eficient pe cât și-ar dori.
”Cei care, de fapt, au un rol major în îngrijirea pacienților înscriși la ei, cei care le știu cel mai bine istoricul și evoluția bolii sunt medicii de familie și, din păcate, de cele mai multe ori, spuneau medicii specialiști, nu există o colaborare. Și atunci când un pacient vine inclusiv la Centrul de Primiri Urgențe (CPU), medicul de acolo nu-i cunoaște evoluția bolii, nu-i cunoaște tratamentul la care este supus, vine într-o fază acută și atunci trebuie să intervină în acel moment pentru a salva o situație. Unii dintre ei poate sunt veniți cu pierderea lucidității sau sunt foarte în vârstă să poată să mai știe exact ce tratament iau și, sigur, o relație mult mai strânsă ar fi mult mai bine, mi-am propus să patronez o astfel de întâlnire viitoare”, a spus primarul Laurențiu Leoreanu.
De cealaltă parte, medicii de familie au, la rândul lor, nemulțumiri legate de ce se întâmplă în spital. ”Când trimitem pacientul la medicul specialist, pacientului nu I se acordă toată atenția, în sensul în care nu primește rețetă compensată, ci o simplă scrisoare, care și aceea este incompletă și I se spune: Du-te la medicul de familie. Ori, în contractul-cadrul se precizează că medicul de familie scrie rețetă compensată la indicația medicului specialist, în momentul în care acesta îi dă o scrisoare medicală și îi dă prima rețetă, pe 30 de zile, și apoi medicul de familie prescrie. Ori eu îl trimit azi la medicul specialist, îl vede, îi dă scrisoarea, iar până la sfârșitul programului mă trezesc cu el la ușă, să îi dau rețetă compensată. Și eu nici nu pot să îl consult de două ori într-o zi”, a afirmat dr. Angel Bica, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie din Neamț.
Angel Bica a adăugat că CPU nu are încheiată convenție cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a da concedii medicale de urgență, de maxim trei zile și pentru a elibera rețete compensate de maxim trei zile, toți cei care ajung la CPU fiind trimișitot la medicii de familie.