Site icon inRoman.ro

Trecere pentru pietoni a nimănui, pietonii în grija Domnului

trecere de pietoni in curba la Cotu Vames fara presemnalizare 1

Amenajarea unei treceri pentru pietoni ține de siguranța rutieră, adică a tuturor participanților la trafic. Tocmai de aceea, în momentul în care o trecere pentru pietoni a apărut, din senin, într-o curbă, am vrut să aflăm în ce condiții a fost aceasta avizată/autorizată și dacă va beneficia de o presemnalizare mai aparte, pentru ca pietonii să fie în siguranță.

Trecerea pentru pietoni cu pricina a fost amenajată în satul Cotu-Vameș, pe DJ 207C – drumul care duce spre comuna Ion Creangă. Pentru că în zonă nu a mai fost niciodată o trecere pentru pietoni, apariția uneia în curbă a surprins sătenii. Mai ales că prima dată, într-o vineri după-amiază, au fost trasate dungile pe asfalt. Presemnalizarea (montarea indicatoarelor de avertizare) s-a făcut abia la începutul următoarei săptămâni iar unul dintre indicatoare a fost montat în dreptul trecerii de pietoni, la colțul unei clădiri, fiind prea puțin vizibil șoferilor. Toate acestea indică faptul că lucrarea de sistematizare a fost făcută cu un anumit grad de iresponsabilitate și lipsă de profesionalism.

Trecerea de pietoni trasată în curbă, presemnalizarea ei a fost făcută după câteva zile

Unul din indicatoarele montate după câteva zile e greu vizibil datorită montării în afara câmpului vizual

Am vrut să aflăm de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț: în ce dată a fost emis avizul pentru această lucrare, dacă în documentul emis de Poliția Neamț este prevăzut ca trasarea trecerii pentru pietoni să fie făcută în curbă, dacă da – în ce condiții, care sunt reglementările în vigoare cu privire la presemnalizare/semnalizare în cazul unei treceri pentru pietoni în curbă, cine verifică dacă acestea au fost respectate și dacă presemnalizarea unei treceri pentru pietoni se face înainte de trasarea acesteia sau după?

Am trimis o solicitare de presă către IPJ Neamț pe data de 4 iulie. Două săptămâni mai târziu, IPJ Neamț răspunde: ”La cererea dumneavoastră, adresată instituției noastre și înregistrată sub nr. 261874/04.07.2016 în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, vă informăm că informațiile solicitate necesită o documentare aprofundată, inclusiv la alte instituții, neputând fi înaintate în termenul inițial de 10 zile, fapt pentru care răspunsul final va fi transmis în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii dumneavoastră.”

Pe lângă faptul că era normal să ni se comunice înainte de termenul de zece zile despre întârziere, IPJ Neamț pare să fi uitat și de termenul legal de 30 de zile. Și ”documentarea aprofundată, inclusiv la alte instituții” este cel puțin atipică, martorii confirmând că un om al legii le-a indicat echipelor de lucru unde să traseze trecerea pentru pietoni. A fost solicitarea înRoman.ro atât de complicată sau IPJ Neamț nu…. găsește avizele pentru această lucrare?

Câțiva kilometri mai departe, în localitatea Ion Creangă, am mai găsit o trecere de pietoni cel puțin la fel de periculoasă ca cea din Cotu Vameș. Aceasta nu numai că este trasată în curbă, ea este poziționată și în pantă fiind greu de observat din ambele sensuri de mers dar mai ales la asfințit pentru șoferii ce se deplasează spre vest.

În aceste condiții, pe înserat cu soarele în față, trecerea de pietoni de la Ion Creangă, și ea trasată în curbă, e aproape de neobservat

Reprezentanții Consiliului Județean au precizat că pentru trasarea unei treceri de pietoni nu este nevoie de un aviz din partea poliției, asta cu toate că Articolul 33 din Codul Rutier spune la aliniatul unu că „semnalizarea si amenajarile rutiere necesare pe drumurile publice se asigura de catre administratorul drumului respectiv si se efectueaza numai cu avizul politiei rutiere”.

Punând toate cap la cap se nasc următoarele întrebări:

Exit mobile version