După ce am publicat articolul legat de trecerea de pietoni trasată în curbă din localitatea Cotu Vameș, articol în care arătam că Inspectoratul de Poliție Județeană (IPJ) Neamț nu a răspuns solicitării noastre în termenul legal, a doua zi a sosit un fel de răspuns la întrebările formulate de noi. Mai jos aveți integral comunicatul IPJ Neamț, semnat de comisarul șef Paul Tablan, răspuns care ridică alte semne de întrebare.
„La cererea dumneavoastră, adresată instituției noastre și înregistrată sub nr. 261874/04.07.2016 în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, vă comunicăm următoarele:
În urma verificărilor efectuate, marcajul de traversare pentru pietoni la care faceți referire a fost refăcut pe vechiul amplasament de către o societate în baza unui contract de întreținere încheiat cu Consiliul Județean Neamț. Serviciul Poliției Rutiere a eliberat un aviz general pentru instituirea restricțiilor de circulație, în vederea executării lucrărilor de reparație și întreținere.
Conform legislației în vigoare, refacerea marcajelor rutiere deja existente nu necesită avizare distinctă pentru fiecare în parte.
Referitor la înființarea acestei treceri de pietoni și documentația întocmită în acest sens, vă rugăm să vă adresați Consiliului Județean Neamț.
Având în vedere deficiențele constatate în teren de lucrătorii de poliție, privind semnalizarea rutieră, au fost înaintate informări administrației publice locale și județene pentru luarea măsurilor în consecință. Totodată, pentru înlăturarea oricărui risc rutier creat de existența trecerii de pietoni pe un sector de drum în curbă, Serviciul Rutier a solicitat Consiliului Județean Neamț analizarea reamplasării marcajului pietonal.
Vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competența noastră.”
În primul rând, răspunsul conține o minciună sfruntată posibil preluată de la reprezentanții CJ Neamț: aceea cum că s-ar fi refăcut un marcaj existent. În Cotu Vameș, în fața Cooperativei (cum spun localnicii) nu a existat niciodată o trecere de pietoni, nici înainte de revoluție, nici după revoluție. Am întrebat mai mulți localnici și răspunsul a fost unanim: nu a existat trecere de pietoni acolo. Deci cum a eliberat Serviciul Poliției Rutiere un aviz pentru refacerea unei treceri de pietoni care nu a existat niciodată!? Și dacă această trecere de pietoni ar fi existat, înseamnă că mai demult poliția și-a dat aviz pentru a se trasa o trecere de pietoni în curbă?
Oricum, răspunsul nu ne-a lămurit dacă acea trecere de pietoni are avizul IPJ Neamț sau trasarea marcajelor o face de capul ei „o societate în baza unui contract de întreținere încheiat cu Consiliul Județean Neamț”. Se spune însă că Serviciul Poliției Rutiere „a eliberat un aviz general pentru instituirea restricțiilor de circulație”, o exprimare vagă care nu spune numărul avizului și data la care a fost emis. Sperăm că nu a fost emis înainte de 1989. E clar însă că lucrătorii de poliție au constat „deficiențe” în teren după ce am făcut noi solicitarea de presă, pentru că trecerea de pietoni a fost trasată pe 30 iunie iar noi am făcut solicitarea pe 4 iulie.
Suntem îndemnați să ne adresăm Consiliului Județean Neamț, „referitor la înființarea acestei treceri de pietoni și documentația întocmită în acest sens” dar noi ne-am adresat instituției pe care o conduceți dumneavoastră, domnule Tablan, pentru că legea, acea lege după care subordonații dumneavoastră amendează șoferii pe drumurile județului (dacă se constată nereguli), spune clar că „semnalizarea si amenajarile rutiere necesare pe drumurile publice se asigura de catre administratorul drumului respectiv si se efectueaza numai cu avizul politiei rutiere”. Nu știu cum interpretați dumneavoastră acest paragraf, domnule inspector șef, însă cred că administratorul drumului tocmai a încălcat legea și ar trebui să-l amendați, nu să încercați să-l acoperiți și să solicitați CJ Neamț „analizarea reamplasării marcajului pietonal”.
Poate veți spune că e doar o trecere de pietoni și vă veți întreba de ce ne agităm așa de tare? Pentru că un șofer care nu acordă prioritate unui pieton ce traversează pe o trecere de pietoni ilegală poate fi amendat. Pentru că un pieton se poate angaja fără griji în traversare pe o trecere de pietoni care, în loc să-l protejeze, mai mult îi pune viața în pericol. Pentru că dacă s-a întâmplat în Cotu Vameș ne întrebăm câte astfel de marcaje rutiere sunt trasate în mod ilegal pe drumurile județului și pun în pericol viețile cetățenilor sau duc la amendarea unor oameni nevinovați. Este inacceptabil ca o instituție care trebuie să vegheze respectarea legii nu respectă legea și acoperă o altă instituție care nu acoperă legea.
Domnule comisar șef Paul Tablan, vă cerem public să ne spuneți clar dacă acea trecere de pietoni este legal trasată, să luați măsurile legale pentru a sancționa responsabilii amenăjării unei treceri de pietoni în curbă și să analizați situația marcajelor rutiere din județ în sensul de a vedea dacă sunt legal trasate și nu pun în pericol viețile cetățenilor.