Site icon inRoman.ro

FOTO: Vreți să cumpărați ceva românesc? S-au întors meșterii populari

Targul de Gustar 2016 24

Aproximativ 40 de meșteri populari au venit, la acest sfârșit de săptămână, la Roman pentru a participa la deja tradiționalul Târg de Gustar. Cei care vor să cumpere produse autentice românești au de unde alege: ii, obiecte decorative din lemn, ceramică sau alte materiale naturale, obiecte de uz casnic, căciuli și mănuși din blană. Toate standurile cu produse sunt așezate în Piața ”Roman-Vodă”.

Este o manifestare destul de mare ca număr de standuri și diversitate de produse. Așteptăm și reacția publicului vis-à-vis de oferta noastră. Sunt măcar dpuă stadnuri cu obiecte din lemn – decorative și de utilitate în bucătărie –, sunt costume populare din aproape toate zonele țării. Avem ouă încondeiate, câteva standuri cu ceramică și inclusiv produse culinare. Încă mai sunt meșteri în țară care se țin de meserie, produc și participă la astfel de târguri pe tot parcursul anului. Să sperăm că vor avea și cui să transmită  meseria pe care-au învățat-o de la părinți sau de la bunici. Poate și prin intermediul acestor manifestări vor reuși să găsească noi ucenici sau să formeze, la rândul lor, meșteri. Astfel de programe sau de proiecte punctuale au apărut în țară și ne place să credem că și am ajutat la formarea unor meșteri noi, chiar dacă n-au învățat în familie”, a spus Iulia Butnariu, muzeograf și organizator.

Pentru că în zona centrală au apărut și tarabe pe care se comercializează altceva decât produse tradiționale, meșterii populari autentici pot fi descopriți de cumpărători prin etichetele ataște la fiecare cort în parte. ”Meșterii fac parte din asociații profesionale, ei sunt cumva grupați pe zone și avem o colaborare deja de tradiție cu Asociația Meșterilor Populari din Moldova, dar nu numai, sunt și alte organizații similare în Muntenia sau în Ardeal. Și la acest târg, ca și la edițiile precedente sunt etichete pe care sunte trecuteinformații precum: organizatori, titlul manifestării, numele și zona de proveniență a meșterului respectiv, astfel încât cumpărătorul s identifice cu ușurină produsele și, de cenu, să ceară informații suplimentare, discutând cu fiecre meșter în parte”, a precizat Iulia Butnariu.

Deschiderea oficială a Târgului de Gustar a avut loc vineri, la ora 11.00, în prezența primarului Leoreanu.

Targul de Gustar 2016 24
Exit mobile version