Administrația locală de la Roman a început discuțiile pentru crearea unui incubator de afaceri la Roman. Până se va ști care este drumul birocratic pe care va merge Primăria, va mai dura, însă, dar prima discuție despre un incubator de afaceri a avut loc săptămâna trecută, în prezența mai multor specialiști din Primăria Roman.
”Am identificat o zonă, am identificat o persoană și fizică și juridică care are experiență în acest domeniu și care administrează și a probat viabilitatea. Chiar la discuția pe care am avut-o ni s-a spus despre foarte multe incubatoare de afaceri care, după ce au fost înființate, au murit. Și atunci, trebuie avut foarte mare grijă, să creem un sistem de susținere a mediului economic, a mediului de afaceri juvenil, care să poată să construiască un mediu de afaceri tânăr, dar viabil, care să se poată autosusține”, a precizat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
O variantă de succes ar fi aceea ca partenerul public să ofere anumite facilități, atât pentru începutul proiectului, cât și pentru fiecare afacere adusă la Roman. Un parteneriat public-privat va însemna ca administrația publică locală să vină cu terenurile și cu clădirile, iar o firmă privată să se ocupe de administrarea incubatorului de afaceri și, implicit, să aducă în zonă firme care să se ocupe de diferite domenii, îbtrucât se dorește ca incubatorul de afaceri să conțină birouri dar, totodată, și spații de producție. Astfel, administrația locală ar putea beneficia de bani inclusiv de la Guvernul României pentru incubatoarele de afaceri, dar sunt la dispoziție și alte surse de finanțare, cum ar fi fondurile europene pentru cercetare. Important este că, până în primăvara anului viitor, cei de la Primăria Roman vor decide ce vor să facă mai departe și cum vor să construiască acest incubator de afaceri pentru a fi unul de succes.