Proiectul social depus la Bruxelles de administrația locală romașcană pentru valorificarea deșeurilor din construcții nu a fost admis pentru finanțare. Proiectul depus la Bruxelles a fost adoptat de legislativul local Roman în luna martie. În cadrul competiţiei de proiecte a iniţiativei Comisiei Europene „Acţiuni urbane inovative” (UIA), prin care sunt promovate proiectele pilot în domeniul sustenabilităţii dezvoltării urbane durabile, municipiul Roman a participat cu proiectul ”Sistem inovativ integrat pentru dezvoltarea durabilă a municipiului Roman în regiunea Nord-Est din România”. Mai exact se dorea înființarea unui parc fotovoltaic, care să alimenteze o fabrică de valorificare a deșeurilor din construcții, fabrică la care să lucreze persoane din categorii defavorizate.
”Deși a trecut de cele două etape de eligibilitate și admisibilitate, el nu s-a încadrat pe finanțare. Suntem în discuții acum cu ruperea lui în două, partea de fotovoltaice de a intra pe zona de energie durabilă, care este prinsă și în PAED-ul care-a fost aprobat, iar partea de întreprindere socială pe program social. Deci, încercăm… noi am vrut să-l facem tot, la un loc, ca un program integrat frumos. Să știți că consultanții, inclusiv oameni de la Bruxelles, l-au apreciat. Dar și acolo există lobby. Știți că în România nu există instituția lobby-ului, din păcate. La Bruxelles, în Statele Unite există acest mod de a lucra și contează foarte mult și pe cine ai acolo și poate să facă lobby și să susțină un anumit proiect. Dar căutăm soluții, important este că noi avem documentația făcută și încercăm să o axăm pe diferite alte surse de finanțare”, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Pentru implementarea acestui proiect, Primăria Roman a cumpărat, în luna martie, 9.000 de metri pătrați de teren de la o familie din Franța.