Miercuri seară, la ora 20.00, sirenele din tot orașul au început să sune și mai multe echipe de intervenție au acționat în zona Clubului Petrotub, în cadrul unui exercițiu menit să conștientizeze populația cu privire la riscurile în cazul unui cutremu major.
Conform scenariului, miercuri, 28 septembrie, la ora 17.30 s-a produs în România un cutremur de 6,2 pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea și care a fost resimțit și la Roman. Din cauza magnitudinii mari, a fost afectată clădirea Clubului Petrotub, iar șapte răniți au fost prinși înăuntru. După ce a avut loc ”cutremurul” s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care a dispus luarea măsurilor și modul de acțiune. O altă hotărâre a fost aceea de a porni alarmele în tot orașul, din cauza pericolului de afectare și la alte imobile. În plus, a fost întrerupt iluminatul public.
La Clubul Petrotub, pompierii au stins un incendiu, au salvat răniți, au deblocat căi de acces. DOuă misiuni de salvare s-au făcut la înălțime, cu nacela, iar mai multe ”dărâmături” au fost îndepărtate de la fața locului cu ajutorul unor utilaje. Au intervenit, cot la cot cu pompierii, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Roman, jandarmi, polițiștii locali și cadrele de pe ambulanță, care au acordat primul ajutor răniților într-un cort amplasat special în acest scop. Poliția Națională a trimis echipaje care să dirijeze circulația și să împiedice alte persoane să se apropie de zona cu probleme.
”A fost un exercițiu reușit. Sperăm să mai colaborăm și la alte exerciții, dar niciodată să nu avem parte de asemenea evenimente în viața reală. Fiecare dintre noi a știut ce are de făcut și sperăm ca acest exercițiu să-și fi atins și scopul de a fi atras atenția populației”, a firmat colonelul Ioan Nițică, inspectorul-șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Neamț.