Codul portocaliu de vreme rea a făcut câteva probleme și în municipiul Roman. Parte dintre intervenții au fost rezolvate de pompierii voluntari, iar parte de angajații Municipal Locato.
Primăria Municipiului Roman informează că în ziua de 11 octombrie, la ora 17.00, a fost convocat Centrul Operativ cu Activitate Temporară, prin dispoziţia primarului Laurenţiu Dan Leoreanu. Prin coordonarea asigurată de Centrul Operativ s-au întreprins următoarele măsuri imediate:
- au fost verificate punctele din municipiu unde altă dată s-au înregistrat inundaţii;
- au fost îndepărtate materialele vegetale din preajma gaigherelor pentru asigurarea evacuării apelor pluviale, acolo unde a fost cazul;
- s-a asigurat monitorizarea constantă a râurilor Moldova şi Siret, a căror debite erau în parametrii normali de la instituirea codului portocaliu (ziua de 11.10.2016, ora 18.00);
- în cartierul Petru Rareş, pe strada Avram Iancu, Fundătura Crişan şi strada Nicolae Bălcescu(parţial) s-a acţionat preventiv cu trei motopompe de capacitate medie, pentru evacuarea apelor pluviale, astfel încât să nu fie afectate gospodăriile din zonă.
Serviciul Situaţii de Urgenţă Roman a fost sesizat prin apelul de urgenţă 112 că pe strada Miron Costin, bloc 1, ar fi mai multe apartamente inundate. La faţa locului s-a constat că la unul din apartamentele inferioare ale blocului conducta pluvială era înfundată. Serviciul Situaţii de Urgenţă Roman a mai acţionat pentru efectuarea unei rigole temporare pe strada Tinosului, la intersecţie cu strada Mărului şi a alteia pe strada Ciocârliei, pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale de pe strada Narciselor.
S.C. Municipal Locato a acţionat cu o vidanjă pe strada Islazului, în curtea unei case, pentru a scoate apa. ”Asigurăm cetăţenii că nu sunt motive de îngirjorare şi precizăm că Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă rămâne în acţiune până la încetarea situaţiilor de cod”, se arată într-un comunicat al Primăriei Roman.
Potrivit ultimei avertizări hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în intervalul 12 octombrie, ora 12.00 – 13 octombrie, ora 21.00, judeţul Neamţ se află sub atenţionare cod galben pe râurile Trotuş, Bistriţa – bazin superior şi afluenţi, Moldova – bazin superior şi afluenţi şi cod portocaliu în intervalul 12 octombrie, ora 12.00 – 13 octombrie, ora 8.00 pe râul Trotuş, bazinul superior şi afluenţi.
Conform raportului Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), de la ora 16,00, în judeţul Neamţ au fost afectate municipiile Piatra Neamţ şi Roman din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. În Roman au fost afectate 13 puncte de transformare nealimentate, trei linii de medie tensiune nealimentate parţial, o linie de medie tensiune nealimentată total, 6.807 consumatori nealimentaţi, iar în Piatra Neamţ au fost afectate opt posturi de transformare nealimentate şi a fost inundată o boxă.
“Problemele nu au fost majore. Tazlăul a fost singurul în care s-a constatat o creştere importantă de debit, fără efecte însă, acum fiind în scadere. În Piatra Neamţ problemele de alimentare cu energie electrică au fost rezolvate, iar la Roman aproape toate lucrările de remediere erau deja efectuate la ora raportării ISU, conducerea E-ON Electrica asigurându-ne că până la ora 18,00 lucrările vor fi finalizate”, a spus prefectul Niculina Dobrilă.