Ministerul Fondurilor Europene atrage atenția asupra modului în care conducerea Consiliului Județean Neamț vrea să facă schimbările la operatorul de apă. Aceeași instituție atrage atenție că modificările care se fac unilateral pot duce, în cel mai pesimist scenariu, la recuperarea banilor europeni cheltuiți în ultimii ani în județ, în cadrul MasterPlanului. Modificările unilaterale la care se face referire în document reprezintă modul în care Consiliul Județean Neamț a decis să schimbe întreg Consiliul de Administrație al ApaServ. Despre schimbarea Consiliului de Administrație, găsiți detalii aici și aici.
”Respectarea condiţiilor ce stau la baza acordării fondurilor este verificată inclusiv în faza transmiterii Raportului Final de Implementare către Comisia Europeană, cât şi ulterior în cadrul misiunilor de audit național şi european. În acest sens precizăm că reprezentanţii Comisiei Eurpene au atras atenţia în repetate rânduri cu privire la efectele negative ale modificărilor unilaterale ale cadrului instituţional agreat cu Comisia Europeană. Respectarea angajamentelor cu privire la cadrul instituţional, asumate prin Contractul de de finanţare nr. 121066/28.03.2011 aferent proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ”, este esenţială şi impusă inclusiv prin instituirea unor garanţiii contractuale ce vizează obligaţia de a nu se aduce atingere condiţiilor iniţiale ale Aplicaţiei de finanţare (…) cu recuperarea finanţării acordate”, se arată într-o adresă a MinisteruluiFondurilor Europene, ca răspuns la o sesizare a conducerii ApaServ.
Reprezentanții acestui minister au cerut informații și clarificări și de la Consiliul Județean Neamț. ”Precizăm că, prin adresa MFE-DG PIM nr. 80042/30.09.2016, am solicitat clarificări unităţii administrativ-teritoriale Judeţul Neamţ în vederea evitării unor interpretări de natură să pericliteze situaţia finanţărilor acordate până în prezent, precum şi a celor ce ar urma să fie acordate prin POIM 2014-2020, respectiv dacă, prevederile punctului 4 al art. 17 din Anexa 4- Statutul-Cadru al Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin H.G. nr. 855/2008, au fost respectate la adoptarea – HG Neamţ nr. 212/2016, fără a primi, până la acest moment un răspuns. În sensul celor de mai sus, în baza informaţiilor pe care le-am primit până în prezent, opinăm că, prin adoptarea Hotărârii Consiliului Judeţean Neamţ nr. 212/2016, prin care se aprobă lista persoanelor din rândul cărora urmează a fi desemnaţi administratorii Companiei Judeţene APA SERV S.A. Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ se substituie Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamţ, căreia îi revine, în conformitate cu prevederile legale şi statutare în vigoare, această atribuţie, creându-se astfel premizele încălcării prevederilor Contractului de finanţare nr. 121066/28.03.2011”, se mai arată în același document.
Schimbarea Consiliului de Administrație, ce reprezintă un pas spre obiectivul final – schimbarea conducerii ApaServ – nu a ajuns doar în atenția Ministerului Fondurilor Europene. Managerul general Cătălin Dughir a spus că va face plângere la DNA pentru ceea ce el consideră un abuz și imixtiune politică.