Site icon inRoman.ro

Dispută între Biserică și călugări de la Muntele Athos

calugari Muntele Athos

Trei călugări de la muntele Athos au venit la Roman pentru a vorbi credincioșilor despre Sinodul din Creta și despre motivele pentru care ei nu sunt de acord cu hotărârile luate de mai marii Bisericii Ortodoxe din lumea întreagă în luna iunie. Întâlnirea cu credincioșii romașcani a fost în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva și a avut loc în sala mare a Casei de Cultură. La acest eveniment au participat câteva sute de romașcani, unii convinși că părinții de la muntele Athos spun adevărul, alții doar curioși să afle mai multe despre această dezbatere aprinsă în jurul subiectului, iar alții care contestă varianta conform căreia la Sinodul din Creta s-au luat decizii contra ortodoxismului.

Călugării Sava, Efrem și Nicodim au spus că au venit la Roman ca urmare a unei invitații primite de credincioși, ”frați luptători împotriva ereziei”. ”Sinodul din Creta a fost neortodox și eretic, cu scopul de a prăbuși credința creștină. Un Sinod se convoacă când există o problemă în sânul Bisericii, de obicei, când unii oameni predică erezii în Biserică. Episcopii se întâlnesc pentru a îndrepta aceste erezii, pentru că erezia este învățătură de la diavol. Așa a fost condamnat arianismul la primul Sinod Ecumenic. Sindoul din Creta este singurul Sinod care nu a condamnat erezii. Dimpotrivă, au legiferat erezii ca biserici. Aceasta este problema și tema care ne preocupă”, a spus părintele Sava. El a adăugat că Biserica Ortodoxă a recunoscut, la Sinod, alte confesiuni drept biserici istorice și că este de acord cu faptul că  și celelte biserici creștine ar avea aceeași credință, doar că o exprimă în alt mod și că la o altă întâlnire, la Consiliul Mondial al Bisericilor ”s-au spus lucruri înfricoșătoare. Nu ne consideră ca fiind egali cu ei, ci inferiori, fiindcă nu suntem de acord cu căsătoriile homosexualilor”. O altă chestiune dezbătută a fost cea a căsătoriilor mixte, între un ortodox și o persoană de altă religie, căsătorii nepermise în viziunea călugărilor athoniți, fiindcă ”nu poate să trăiască oaia cu lupul”.

Monahul Sava a mai  spus că una dintre noutăţile aduse de acest sinod în istoria Bisericii este impunerea silită a deciziilor luate de către participanţii în Creta, lucru care nu se întâmpla până acum în cadrul Bisericii Ortodoxe, iar cei care se împotrivesc deciziilor ecumeniste sunt consideraţi fanatici.

La întâlnirea de la Roman, în sală au fost prezenți, aproape de la început, mai mulți preoți romașcani. Aceștia au ascultat prezentarea călugărului Sava; când s-a ajuns la întrebări, o persoană din sală a trimis un comunicat al Patriarhiei Române, în care se scrie că acești călugări nu au binecuvântare pentru a susține conferințele și că nu reprezintă poziția oficială a reprezentanților Muntelui Athos. ”Aceștia sunt veniți în nume propriu, fără înștiințarea sau încuviințarea mănăstirilor din care fac parte. Starețul Schitului Prodromu a confirmat faptul că cei doi monahi (români), Efrem și Nicodim, nu au niciun mandat de a exprima poziția Schitului în legătură cu Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, cu atât mai puțin a Sfântului Munte. Aceștia nu au binecuvântarea de a susține conferințe, au plecat din mănăstire la propria inițiativă, motivând medical decizia. Sava „lavriotul” (grec) este un monah scos din Consiliul de conducere al Marii Lavre și din obște aflându-se în perioadă de penitență la un schit din insula Creta. Nici acest monah nu are vreun mandat de reprezentare a punctelor de vedere ale Sfântului Munte sau al Marii Lavre, deciziile și comunicatele Sfintei Chinotite fiind singurul mod prin care Sfântul Munte își exprimă pozițiile oficiale”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

Cel puțin noi doi, eu și cu părintele Nicodim avem binecuvîntare de la părintele Iulian, duhovnicul nostru, cât și de la părintele stareț”, a răspuns călugărul Efrem. ”Arătați binecuvântarea”, au cerut preoții din sală. ”Nu o avem în scris, pentru că nu a fost… nu am crezut că e necesar. Nu suntem într-un spațiu bisericesc. Eu am venit în România de mai mult timp, din motive medicale, iar părintele mi-a dat binecuvîntarea pe drum; aceste evenimente s-au suprapus”. Răspunsul a fost primit cu aplauze ironice din partea preoților, dar și cu vociferări aprinse din partea credincioșilor. Moderatorul a solicitat preoților să spună cu ce autoritate cer această binecuvântare și i-a rugat să respecte haina preoțească și conferința. Multe persoane aflate în sală au avut comentarii deloc plăcute la adresa preoților romașcani și aceștia, la scurt timp, au părăsit sala în aplauzele și ironiile participanților. Conferința a continuat cu răspunsuri la întrebările adresate de participanți călugărilor și s-a încheiat în jurul orei 22.00.

Exit mobile version