Sâmbătă, 29 octombrie, în sala mică a Casei de Cultură Roman vor rula două filme românești multipremiate. Este vorba despre producțiile ”Câini” și ”Cinema, mon amour”. dacă prima producție este thriller, a doua este un documentar despre cinematograful Dacia din municipiul Piatra-Neamț.
”Câini”, thrillerul regizat de Bogdan Mirică, continuă călătoria prin orașele fără cinematograf. De data asta, filmul va fi însoțit de proiecția specială a documentarului ”Cinema, mom amour”, care vorbește chiar despre dispariția cinematografelor de stat din România. Cele două filme vor ajunge în Roman sâmbătă, 29 octombrie, iar proiecțiile vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. ”Cinema, mon amour” va rula de la ora 17.00 (prețul unui bilet este de 6 lei), iar ”Câini” va rula de la ora 19:00 (prețul unui bilet este de 8 lei). Biletele se găsesc la casieria Casei de Cultură Roman.
”Câini” marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre. Filmul a mai fost premiat la Festivalul de la Cannes, a câștigat două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor – Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului și este nominalizat pentru Descoperirea europeană a anului 2016, la European Film Awards. În această toamnă, filmul mai este proiectat și în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite și Italia.
Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer. În distribuție, alături de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andrei Ciopec.
Documentarul ”Cinema, mon amour” este cu și despre deja celebrul Cinema Dacia din Piatra Neamț și oamenii care, din ‘89 încoace, l-au protejat, l-au îngrijit cu mari sforțări, și finalmente l-au resuscitat. Un film manifest pentru salvarea cinematografelor de stat, cele 30 și ceva din totalul de peste 400 existente imediat după revoluție. Victor Purice, manager, fost operator, cinefil împătimit, și cele două angajate ale sale, Cornelia și Lorena se luptă zi de zi pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț, pe care Victor visează să îl ducă înapoi la gloria de altădată. E o luptă demnă de Don Quijote, pentru o sală imensă, fără încălzire, într-un continuu process de degradare, și pentru care statul, proprietarul de drept, nu oferă niciun ajutor. Deși familia lui Victor trăiește în Italia de mai bine de opt ani, acesta refuză să li se alăture, convins fiind că, în momentul în care va pleca, cinematograful va fi închis și va avea același destin ca majoritatea celorlalte cinematografe din România.
O producție HBO Europa, Libra Film și Pink Productions, ”Cinema, mon amour” a câștigat premiul pentru Cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2016, Premiul pentru cel mai bun montaj la Docuart și, înainte să ajungă la Roman, s-a plimbat pe la Sarajevo, Vilnius, Sydney, Chișinău, Praga, Sibiu, Edinburgh, Varșovia și nu numai.