Site icon inRoman.ro

Directorul Apaserv, acuzat că nu a terminat stația de epurare Roman

Catalin Dughir

Cătălin Dughir - manager ApaServ

Care este adevărul referitor la lucrările pentru stația de epurare Roman? În lupta pentru funcții și putere dintre directorul ApaServ, Cătălin Dughir, și conducerea Consiliului Județean Neamț, apar informații conform cărora lucrări care apar pe hârtie gata terminate sunt, de fapt, neexecutate. Managerul companiei județene ApaServ, Cătălin Dughir, a declarat, la sfârșitul lunii septembrie, că stația de epurare de la Roman este gata și că urmează doar o perioadă de monitorizare a modului în care lucrează obiectivul.

Declarația lui este contrazisă, însă, alte persoane. ”Domnul Dughir a semnat recepția stației de epurare de la Roman. Semnarea unei recepții la un obiectiv înseamnă că apeși pe buton înseamnă că obiectivul merge cu….. va fi monitorizat trei luni, până la expirarea perioadei de garanție, sau nu știu cum. Monitorizare însemnând formulare, statistici și așa mai departe. Ori, când stația de epurare nu merge nici astăzi, Romanul deversează pe direct, cu autorizație de la Apele Române, care mi se pare c-a expirat în septembrie, pe 20, și Romanul poluează, ne poluează pe noi, până la urmă, că toată apa asta se duce în pânza freatică, pe care o face praf și așa mai departe. Eu am fost acolo personal și știu că stația de epurare nu funcțonează”, a afirmat Vasile Dumitrache, fost director în cadrul companiei ApaServ.

Un punct de vedere similar cu cel al lui Vasile Dumitrache apare într-un raport al consilierului județean Neculai Pușcașu. Conform documentului, ”directorul general Dughir Ionuţ-Cătălin a emis Dispoziţia nr. 273 din data de 30.06.2016, prin care a dispus „Admiterea Recepţiei la Terminarea Lucrărilor”, pentru Contractul de lucrări de la stația de epurare. Această Dispoziţie constituie o ilegalitate din următoarele considerente: s-a propus admiterea recepţiei, cu toate că s-a constatat lipsa sau neterminarea unor lucrări, ce afectează siguranţa în exploatare a construcţiei din punct de vedere al exigenţelor esenţiale. Practic, cu unele mici excepţii, s-a constatat lipsa totală a unor obiecte de construcţii şi neterminarea unor obiecte de lucrări, la fel ca şi în cazul recepţiei anterioare din data de 23.05.2016, atunci când recepţia a fost amânată. Construcţia stației de epurare Roman, în ansamblu, prezenta vicii a căror remediere este de durată şi care, dacă nu ar fi făcute, ar diminua considerabil utilitatea lucrării. Respingerea sau amânarea din nou a recepţiei ar fi avut consecinţe negative, pecuniare, îndreptate împotriva antreprenorului Passavant Roediger GmbH. Conform clauzelor din contractul de lucrări CL 6, după depăşirea termenului de execuţie prevăzut în contract şi actele adiţionale la contract, antreprenorul ar fi trebuit să plătească penalităţi de întârziere pentru fiecare zi de întârziere. Pentru a evita aceste penalităţi importante, s-a “forţat” recepţia din data de 29.06.2016, deşi nu existau condiţiile legale pentru aceasta”.

Din comisia de recepție a făcut parte și un reprezentant al Primăriei Roman, dar administrația locală susține că recepția s-a făcut cu menționarea unor lucrări ce trebuiau executate/continuate și că acum se implementează măsurile dispuse. ”Însă de stadiul lucrărilor și de respectarea contractului nu se ocupă nimeni din Primărie, nu este responsabilitatea noastră, chiar dacă stația de epurare este pe raza municipiului”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Exit mobile version