Site icon inRoman.ro

Beneficiile viitorilor parlamentari: indemnizații mari, decontări generoase și călătorii gratuite

casa poporului din strada

Cât cheltuie românii cu un viitor parlamentar? O sumă importantă, care poate fi limitată doar de bunul-simț al demnitarului. Deputații și senatorii primesc indemnizații deloc de neglijat, dar și gratuități la transport, sume forfertare pentru desfășurarea activității și asigurarea cazării în timpul mandatului, pentru cei care nu locuiesc în București.

Conform datelor publice, în luna septembrie 2016, un deputat sau un senator câștiga aproximativ 5.400 lei, sumă netă, dacă nu avea funcții. Vicepreședinții și președinții celor două Camere câștigă o sumă netă de peste 13.000 de lei pe lună. Demnitarii rămân fără acești bani doar în anumite situații. ”Pe perioada reţinerii sau arestării preventive plata indemnizaţiei deputatului sau senatorului, precum şi plata celorlalte drepturi se suspendă, cu excepţia sumei forfetare alocate funcţionării biroului parlamentar. Drepturile suspendate, aferente perioadei reţinerii sau arestării preventive, vor fi plătite dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă se pronunţă achitarea respectivului deputat sau senator”, se arată în statutul prlamentarilor.

Pe lângă indemnizațiile generoase, parlamentarii au parte și de alte facilități. Chiria aferentă spaţiilor, cheltuielile de întreţinere, drepturile băneşti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor şi alte cheltuieli aferente exercitării mandatului se asigură din suma forfetară pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare alocată deputatului sau senatorului. Cheltuielile pentru taxe de poştă şi telecomunicaţii interne, efectuate de deputaţi şi de senatori în exercitarea mandatului, se decontează. În luna septembrie, niciun parlamentar din județul Neamț nu a decontat sume mai mici de 10.000 lei pentru biroul din circumscripție, aici fiind incluse cheltuielile cu personalul și plata bunurilor și a serviciilor.

Diurnă de aproximativ 150 de lei

Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator. Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declaraţie pe propria răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în municipiul Bucureşti. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv a senatorului. Le este asigurată cazarea și parlamentarilor care efectuează deplasări în ţară.

Cheltuielile de transport, decontate. Inclusiv pentru foști parlamentari

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimaţiei de deputat sau de senator. Deputaţii şi senatorii beneficiază de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a birourilor permanente, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie. Deputaţii şi senatorii care folosesc autoturismul vor primi contravaloarea a 7,5 litri combustibil la 100 km parcurşi, cel mult pentru un drum dus-întors săptămânal. Deputaţii şi senatorii beneficiază de transport gratuit sau de decontarea cheltuielilor de transport pe liniile aeriene interne pentru o călătorie dus-întors pe săptămână. Deputaţii şi senatorii care se deplasează în timpul vacanţelor parlamentare în cadrul circumscripţiilor electorale în care au fost aleşi sau în municipiul Bucureşti, pentru îndeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului, beneficiază de un număr de călătorii cu avionul.

Parlamentarii s-au gândit și la momentul finalului de mandat. Astfel că au decis că la sfârşitul mandatului, pentru o perioadă de 30 de, zile deputaţii şi senatorii care nu au mai fost aleşi au dreptul de a deconta șase călătorii, pentru efectuarea formalităţilor de lichidare.

 

*sursa foto: https://bucuresti.tourneo.ro/

Exit mobile version