Temperaturile scăzute care se anunță în zilele următoare reprezintă o grijă în plus pentru unii angajatori. Agenții economici vor trebui să asigure salariaților condiții optime de muncă, în concordanță cu prevederile legale.
În perioadele cu temperaturi scăzute extreme, respectiv temperaturi sub –200 C sau, temperaturi care corelate cu condiţii de vânt intens (peste 10 metri pe secundă), angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 şi hotărârile de guvern în aplicare, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute, măsuri care vor fi stabilite de angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor. Temperaturile sunt temperaturi monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia.
În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:
- distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1litru/persoană/schimb;
- acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
- asigurarea echipamentului individual de protecţie.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus vor avea în vedere:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, etc.
Aceste măsuri suplimentare se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Neluarea măsurilor de prevenire constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei.