Site icon inRoman.ro

Parlamentar în costum național de ziua Unirii Principatelor

inroman.ro ziua unirii 24 01 2016 iulian bulai

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită în fața stejarului de pe strada Smirodava. Sute de romașcani de toate vârstele au ascultat alocuțiunile, după care s-au prins în hora Unirii. Prima dată s-au cântat imnul țării și cel al orașului, apoi oficialitățile prezente la eveniment au rostit alocuțiuni adecvate momentului.

În fiecare an, rememorăm una dintre cele mai importante lecții de istorie, o lecție în care noi suntem elevi, iar profesori sunt, într-un arc peste timp, cei care, la 1859, au înfăptuit Unirea Țării Românești cu Moldova. Ca popor, avem nevoie de această lecție de istorie. Pentru că 24 ianuarie ne învață ce înseamnă solidaritatea și curajul. Ne învață că există o singură Românie, pentru care patriotismul nu trebuie să se manifeste doar de fațadă. Și ne mai învață că trebuie să fim uniți și nu dezbinați, pentru că dezbinarea din interior este mai periculoasă decât orice fel de agresiune externă, indiferent de forma acesteia. Vă îndemn la toleranță, vă îndemn la respect față de valorile acestui neam. Vă îndemn la patriotism și la mândria de a fi român”, le-a transmis celor prezenți primarul Lucian Micu.

Această sărbătoare este o sărbătoare deosebită. De ce? Pentru că luna ianuarie 1859, începând cu 5 ianuarie, când Al. I. Cuza a fost ales domnitor al Moldovei ca, apoi, pe 24 ianuarie să fie ales și domnitor al Țării Românești, realizând și Unirea Principatelor, este o zi în care strămoștii noștri ne-au dat o lecție de istorie. Ne bucurăm că Romanul are aici, unde sărbătorim în fiecare an, un stejar sădit de un învățător unionist, stejar care este simbolul a ceea ce a vrut să fie mica Unire. Dacă înaintașii noștri au luptat, în 1859, pentru unirea Principatelor Române noi, cei de acum, trebuie să fim la fel de uniți, în pofida unor evenimente provocate de cei care ne vor dezbinați. Este o perioadă marcată de incertitudini pe toate planurile și de aceea, cu atât mai mult trebuie să ne uităm la înaintașii noștri și să învățăm de la ei lecția unirii”, a afirmat Dan Manoliu, senator PSD.

Atunci, românii au urmat oameni mari, oameni politici, oameni determinați, patrioți care au reușit să facă România puternică. Astăzi suntem în fața unei noi provocări, într-o situație controversată mondială, într-o situație riscantă din punct de vedere european, dar și într-o situație dificilă a zonei în care România se află. Mai mult ca niciodată, astăzi trebuie să fim uniți și să respectăm principii, să respectăm legea care trebuie să fie tare și dreaptă. Trebuie cu toții să-nțelegem că trebuie să fim mai buni unii cu alții, să ne sprijinim și să mergem pe drumul cel bun”, a spus Laurențiu Leoreanu, deputat PNL.

Deputatul USR, Iulian Bulai, a fost o apariție aparte, venind îmbrăcat în costum național, un costum despre ale cărui piese a spus cu alte ocazii că le are de la bunici și alți bătrâni din satul lui de baștină. Astfel, parlamentarul s-a confundat ușor cu tinerii care au venit îmbrăcați în costum național, special pentru a dansa hora Unirii.

Multe orgolii au fost puse de-o parte pe 24 ianuarie 1859, mulți politicieni au facut un pas în spate pentru binele țării. Dar politicienii de atunci nu au făcut asta de unii singuri, au fost îndemnați de cetățenii interesați de ceea ce se întâmpla în țara lor. Unul dintre cetățeii implicați și un unionist convins a fost învățătorul Ion Ștefănescu Românul, cel care a sădit stejarul Unirii. Ne aflăm acum, lângă acest arbore care a rezistat mai bine de un veac și jumătate și conștientizăm cu toții că, la fel cum s-a întâmplat în 1859, așa trebuie procedat și acum. Binele cetățenilor trebuie să fie scopul pentru care toți ne unim forțele. Copiii și tinerii sunt viitorul acestor țări. Noi, oamenii simpli, considerăm că cel mai mare act de unitate ar fi punerea acestora în prim plan. Însă nu doar declarativ, ci prin decizii care să le facă, cu adevărat, un viitor mai bun generațiilor viitoare. Acum, dupa 158 de ani, suntem chemați să fim uniți în jurul adevăratelor probleme cu care se confruntă România: corupția extinsă, cheltuiala netransparentă a banului public, reglementarea paguboasă a definiției abuzului în serviciu și a altor infracțiuni”, a zis Iulian Bulai, deputat USR.

A doua parte a evenimentului a fost dedicată elevilor romașcani, care au cântat, au recitat și au jucat în scenete care au scos în evidență diferite fapte din 1859 care au contribuit la Unirea Principatelor Române.

inroman.ro ziua unirii 24 01 2016 iulian bulai
Exit mobile version