Spații adecvate în care să se desfășoare activități cultural-educative și recunoașterea meritelor copiilor care fac performanță în activități extrașcolare, asta au cerut reprezentanții asociațiilor și fundațiilor care au fost la întâlnirea de luni, 30 ianuarie, cu primarul municipiului. Sunt peste 300 de organizații nonguvernamentale înregistrate în municipiul Roman, însă doar o parte sunt active. Nu toți reprezentanții de ONG prezenți la discuții au avut solicitări către Primăria Roman. Unii doar au prezentat activitatea și au precizat că vor cere ajutor administrației locale doar atunci când vor simți că au, cu adevărat, nevoie de sprijin.
Altă solicitare care s-a regăsit pe lista mai mult ONG-uri ține de finanțarea unor acțiuni viitoare.
- Camelia Duca, RomArt – a cerut un spațiu adecvat pentru ca trupa de teatru Dan Alecsandrescu să aibă un loc în care să joace și a dat ideidespre modificarea proiectului cinema Unirea în așa fel încât să fie util și unei trupe de teatru. Asociația are nevoie de un microbuz de 14 locuri pentru deplasări la festivaluri și s-a cerut o susținere mai mare de la Consiliul Local pentru participarea la festivalurile de teatru din țară.
- Daniela Butnariu, Femeia contează – a cerut sprijin pentru realizarea unui adăpost pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice.
- Ana-Maria Tihon, People to People – asociația are nevoie de un sediu pentru desfășurarea activității.
- Mihăiță Popovici, Iubire și Speranță – a explicat că există un proiect pentru extinderea centrului de zi și că, în acest sens, a depus un proiect la o asociație din Danemarca. Dacă proiectul trece de evaluare, preotul Popovici a cerut Primăriei Roman să devină partener în faza de implementare.
- Reprezentanții asociațiilor ”Iubire, speranță, ajutor” și ”UN Youth Roman” au cerut spațiu pentru desfășurarea acticității, în timp ce reprezentantul unei asociații care funcționează pe lângă Colegiul Tehnic ”Miron Costin” a cerut fonduri pentru desfășurarea activității în 2017.
- Mihaela Tertelici – Lucky Dance – și Dorina Chelaru – DoMi Dance – au prezentat activitățile bogate ale celor două asociații și au explicat că este nevoie de un spațiu adecvat pentru concursuri și festivaluri naționale, care să aducă un plus de imagine orașului.
- Aurelian Alexa, Fundația Melchisedec Ștefănescu – a cerut reguli clare pentru accesarea de fonduri nerambursabile din bugetul local, acces la servicii nefinanciare de la Primărie (cum ar fi sprijinul Poliției Locale la activitățile cu un număr foarte mare de participanți) și atenție din partea administrației locale față de activitatea ONG-urilor.
- Reprezentantul Societății Culturale ”Roman Mușat” a venit cu propunerea reeditării Monografiei municipiului Roman din 1992, proiect în care Primăria să fie partener. Reprezentanții Asociației Murialdo au spus că sunt deschiși să primească elevi la programul afterschool și că ar avea nevoi de ajutor pentru proiectul ”Vara împreună”, pentru Centrul ”Te ascult” și pentru realizarea unei săli de jocuri pentru copii, la care intrarea să fie gratuită.
- Gheorghiță Farcaș, Pacea – a avut o poziție clară referitor la modul în care trebuie ajutați oamenii. A cerut sprijin pentru igienizare în strada Fabricii, ”fiindcă am mai făcut noi de două ori, dar tot jale e”, a cerut tomberone de gunoi ”chiar dacă se fură” și a dat exemplul unui teren de fotbal amenajat de fundația Pacea, care a devenit nefuncțional pentru că noaptea s-au tăiat barele de la cele doup porți. Tot în Fabricii ar mai fi nevoie de toalete, cele existente fiind prea puține pentru numărul celor aflați acolo. În același timp reprezentantul Fundației Pacea a sugerat ca administrația locală și alți oameni de bine să fie atenți atunci când oferă ajutorul, întrucât cei care primesc ajutor fără a da nimic la schimb devin dependenți de această formă de sprijin care nu-I obligă la nimic.
- Anca Ungureanu, Dance Art Valian – a explicat, cu cifre, efortul pe care-l fac părinții pentru ca cei mici să participe la competiții naționale și internaționale și a militat pentru ca acestor copii să le fie recunoscute eforturile și rezultatele în cadrul Galei de Excelență în Educație.
- Cătălina Bostan, Gong – a solicitat sprijin pentru identificarea unui spațiu pentru punerea în scenă a pieselor de teatru și pentru deplasări la diferite festivaluri din țară. A explicat că dorește realizarea unui festival de teatru pentru tineret și a cerut, asemenea tuturor celorlalte ONG-uri care lucrează cu tineri, mai multă recunoaștere și promovare pe plan local.
- Elena Damian, Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic Neamț – a explicat nevoia înființarii unui centru permanent pentru îngrijirea persoanelor cu handicap fizic care nu au rude să le poarte de grijă și a înființării unor ateliere în care să se desfășoare activități potrivite pentru cei cu handicap fizic.
- Dan Dimitriu, Societatea Culturală Clepsidra – vrea un parteneriat cu Primăria Roman pentru realizarea rotondei personalităților și a cerut administrației locale să nu renunțe la reabilitarea clădirilor istorice din oraș.
- Ovidiu Albert, Asociația Mușatinii – a venti cu ideea înființării unei ”bănci de timp”, adică a corelării dintre cererea de voluntari din partea unor ONG-uri cu dorința romașcanilor de toate vârstele de a oferi o oră sau mai multe din timpul lor pentru a face voluntariat.
- Dorin Harabagiu – Tenis Club – și Mihai Cristea – Clubul Bao – s-au arătat dispuși să vină cu voluntari. Aurica Țura, managerul Ansamblului Areti, nu a cerut sprijin pentru un proiect anume, dat fiind faptul că activitatea este una permanentă, dar a precizat că va cere ajutorul administrației locale atunci când va fi cazul. Camelia Coșa – Betania – a vorbit despre activitatea de la Roman, asociația oferind servicii de consiliere pentru copiii cu autism.
- Constantin Artene, Ansamblul Plai Moldovenesc – a cerut fonduri pentru costume noi și a cerut ca ansamblul să aibă prioritate atunci când se desfășoară în oraș evenimente publice.
”Vă mulțumesc foarte mult pentru acest informații oferite. Vă mulțumesc pentru deschiderea de care ați dat dovadă. Din partea Primăriei veți avea sprijin și de acum înainte, atât prin finanțare nerambursabilă, cât și prin promovarea evenimentelor și servicii de logistică. Cred că e una din întâlnirile cele mai bune pe care le-am avut până acum și îmi propun să mai avem astfel de dialoguri”, a concluzionat primarul Lucian Micu.