Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț a transmis că s-a constatat prezența virusurilor gripei aviare la unele din lebedele ce formează populația de iarnă prezentă pe lacurile Pângărați, Vaduri și Bâtca Doamnei. Iată ce măsuri trebuie luate în această situație:
- păsările domestice trebuie ținute închise, fără a fi lăsate să ia contact cu păsările sălbatice și trebuie urmărite orice modificări în starea lor de sănătate;
- nu hrăniți păsările sălbatice;
- limitați utilizarea lacurilor pentru recreere. Cetățenii sunt obligați să întrerupă orice contact cu păsările sălbatice și să nu se apropie de lebedele pentru a le hrani cu paine sau alte resturi alimentare, pentru, de ex., realizarea de selfie-uri;
- ·evitați apropierea de mal, cu precădere în locurile unde păsările au fost învățate să primească hrană, pentru a nu călca și a nu lua contact cu excrementele acumulate acolo;
- ·anunțați imediat instituțiile avizate de prezența păsărilor bolnave sau decedate.
Informații utile:
- Virusurile care cauzează gripa aviară se împart în 2 grupe – virusuri slab contagioase și virusuri puternic contagioase.
- Rezervorul natural al acestor virusuri sunt și speciile de păsări acvatice.
- Aceste virusuri, normal prezente în populațiile de păsări sălbatice se pot transmite și pot infecta păsările domestice.
- Ca orice virus gripal, acești agenți infecțioși sunt extrem de flexibili și adaptabili, unele tulpini putând cauza infecții și altor grupe de animale (în afara păsărilor).
- Anumite tulpini extrem de virulente, au cauzat, episodic, infecții la oameni, soldate chiar cu decese.
- Transmiterea de la păsări la oameni a acestor virusuri este însă greoaie, cazurile inventariate până acum fiind cauzate de o expunere prelungită și intimă la păsările bolnave, în ferme sau crescătorii.