Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în Uniunii Europene. Anual se înregistrează peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă şi de bolile profesionale împreună. În România, aproximativ 50.000 de oameni mor anual din cauza cancerului. Se estimează că în anul 2011 s-au produs 4.233 de decese din cauza cancerului profesional, iar costurile directe ale expunerii la substanţe cancerigene la locul de muncă în toată Europa sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an.
”Pentru reducerea numărului de cazuri de cancer la locul de muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ îşi propune să intensifice măsurile de prevenire şi de educare care vizează creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la normele şi la procedurile de sănătate şi securitate, utilizând „armele” noastre specifice: furnizarea de informaţii pentru sensibilizarea şi conştientizarea actorilor prevenirii puse la dispoziţie pe site-ul instituţiei şi inspecţii la locurile de muncă în care lucrătorii pot fi expuşi la agenţi chimici cancerigeni. Demersul ITM Neamț susţine sloganul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului de anul acesta: Să învingem cancerul mai curând! (Let’s beat cancer sooner!). România a adoptat ziua de 4 februarie ca Ziua luptei împotriva cancerului prin Legea nr. 274/2015”, se arată într-un comunicat al ITM Neamț.
Substanţele şi amestecurile cancerigene care sunt comercializate sunt marcate distinct: pe eticheta produselor apare o pictogramă cu o siluetă umană şi cuvântul ”pericol”.
*sursa foto: https://www.porexperiencia.com