Un sindicat din cadrul Poliției organizează acțiuni de protest împotriva modului în care sunt calculate salariile oamenilor legii. Este vorba despre Sindicatul Agenților de Poliție, iar la Roman și la Piatra-Neamț au fost organizate proteste autorizate sâmbătă, respectiv duminică. Organizatorul este agentul de poliție Ioan Cănărău, liderul județean al acestui sindicat. Acesta acuză autoritățile că nu vor să ofere polițiștilor drepturile salariale cuvenite.
”Polițiștii s-au săturat să fie bătaia de joc a guvernanților. Vrem să fim plătiți ca toți ceilalți bugetari, cu salariul minim pe economie de 1.450 de lei. Noi, în momentul de față suntem plătiți la nivelul salariului minim pe economie din anul 2009, care era atunci sub 600 de lei; polițiștii primesc sporuri salariale pentru acest salariu de 600 de lei. Guvernul României a dat o hotărâre prin care a stabilit că salariul brut minim pe țară este de 1.450 de lei. Ministerul Afacerilor Interne refuză să aplice această hotărâre de Guvern și pentru polițiști. Au umflat salariul minim de bază cu anumite sporuri și sume compensatorii în mod ilegal. Eu îi îndemn pe toți polițiștii să protesteze, să-și manifeste nemulțumirea, pentru că nu am găsit nicio cale de nogociere la Ministerul de Interne și la Ministerul Muncii. Liderii federațiilor din Poliție nu prea se înțeleg la București”, a afirmat Ioan Cănărău.
La protestele de la Roman și Piatra-Neamț, din fața sediilor de poliție, au participat dor câțiva polițiști. Cei care au ieșit spun că sunt susținuți de toți colegii, dar că celor mai mulți le este teamă să se afișeze din cauza unor eventuale repercursiuni.
De cealaltă parte, printr-un comunicat emis de Direcția de Informare și Relații Publice, Ministerul de Interne susține că, începând cu drepturile salariale aferente lunii februarie 2017, care se plătesc în luna martie 2017, se asigură nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit la 1.450 lei, atât pentru personalul civil, cât şi pentru personalul militar şi poliţiştii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
”Conform punctului de vedere formulat de Ministerului Muncii și Justiției Sociale, în conţinutul legilor speciale anuale de aplicare etapizată a salarizării unitare nu se regăsesc reglementări care să prevadă posibilitatea eliminării din salariul de bază, respectiv din solda funcţiei de bază/solda de funcţie/salariul funcţiei de bază/salariul de funcţie a unor cuantumuri/elemente salariale care au fost cuprinse potrivit legii în acestea, dacă personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. În acest context, celor aproximativ 46.000 de salariați (polițiști, personal militar și civil) care au beneficiat până în prezent de salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie în cuantum de 1.250 de lei li se asigură aceste drepturi la nivelul de 1.450 de lei. De asemenea, pentru aproximativ 38.000 salariați (polițiști, personal militar și civil) care în urma analizei drepturilor salariale aferente lunii februarie 2017 au salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie în cuantum aflat între 1.250 de lei şi 1.450 de lei se asigură aceste drepturi la nivelul de 1.450 de lei”, se arată în documentul amintit.
În același comunicat se arată că la solicitarea organizațiilor sindicale reprezentative au fost identificate soluțiile pentru eliminarea unor disfuncționalități salariale în ceea ce privește reglementarea modalității de calcul a unor drepturi specifice, respectiv a sporurilor acordate pe bază de pontaj polițiștilor, personalului militar și civil, fiind inițiate demersurile pentru implementarea acestora, dar fără a fi oferite mai multe detalii.