Polițiștii de prevenire și de proximitate au fost prezenți în zilele de 29 și 30 martie în unele unități școlare din județul Neamț, pentru conștientizarea tinerilor vizavi de consecințele fenomenului “Balena Albastră”. Polițiștii au discutat și cu cadrele didactice, îndrumându-le să dea dovadă de vigilență, iar la orice schimbare de comportament a elevului, ori la situații în care acesta se izolează, să fie anunțată familia și psihologul unității, dacă există un psiholog în școală.
Sfaturi pentru prevenirea situațiilor neplăcute sau periculoase:
- Fiți prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învațați ori locul de muncă.
- Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le și cunoașteți în realitate.
- În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunţați apropiații și faceți o sesizare la Poliție!
- Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet – oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.
- Nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.
- Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.
- Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale.