Site icon inRoman.ro

Expoziție RomanArt Gallery: Icoana, cale spre înviere

expozitie icoane RomArt Gallery 4268

Înaintea Săptămânii Patimilor, RomanArt Gallery a dat ocazia romașcanilor de a admira și de a privi cu evlavie o expoziție de icoane în cadrul vernisajului ”Icoana, cale spre Înviere”, aflat la cea de-a IV-a ediție. Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 7 aprilie. Evenimentul a fost organizat de Academia „Petru Tocănel” și Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

pr. dr. Florin Țuscanu

Ne apropiem de sărbătoarea învierii Domnului Hristos și nu era un prilej mai frumos, mai fericit decât de a ne întruni, de a ne aduna într-un spațiu în care sunt expuse aceste obiecte atât de frumoase, obiecte de cult, icoane și cruci încrustate în lemn care dau acestui spațiu, într-un spațiu de cultură, o notă aparte. Iată noi ne aflăm într-un spațiu sacramental, aș spune, pentru că fiecare icoană ilustrează chipuri ale sfinților sau praznice împărătești sau evenimente din viața unor sfinți, așa cum vedem pe aceste icoane pe sticlă. Deci toate aceste icoane nu au alteceva în comun decât sfințenia, ne transmit și nouă acest dar, această posibilitate de a contempla, privind icoanele”, a spus pr. dr. Florin Țuscanu.

Un alt aspect care a fost evidențiat în timpul vernisajului a reprezentat un omagiu înaintașilor care au protejat icoanele de liderii atei.

Florin Zaharescu, critic de artă

Mi-am adus aminte acum, văzând expoziția aceasta, că se-ntâmplă același fenomen ca pe vremea iconoclasmului. După acel secol de distrugere a icoanelor de împărații bizantini vine al Șaptelea Sinod și, ca un reper a acestui fapt, se repune în drepturi icoana. Știm perioada grea, călugării și-au ascuns icoanele, le-au dus în alte țări, au făcut tot ce-au putut ca să le salveze și au pătimit pentru asta, de aceea nici nu prea avem icoane mai vechi din sec. VII-IX, au fost foarte multe distruse. De ce spuneam că m-am gândit la asta? Am trecut prin așa ceva până la Revoluție, și comuniștii au cam făcut treaba asta. Noi nu aveam voie să expunem icoane, să pictăm icoane, să preaslăvim icoana, a fost tot un iconoclasm”, a afirmat sculptorul și criticul de artă Florin Zaharescu.

maica Parascheva Călmăţuianu

Icoana trebuie să fie un model despre lucrurile adevărat importante și aș face o distincție între o frumusețe interioară pe care fiecare, într-o măsură mai mică sau mai mare, dar pe care în timpurile pe care le trăim noi, aproape toată lumea se străduiește să o facă și mai frumoasă. Dar oamenii au și o frumusețe interioară, o frumusețe a sufletului și icoanele ne vorbesc în primul rând despre această frumusețe interioară și ne îndeamnă să urmărim și să îmbogățim și frumusețea noastră interioară, nu doar pe cea exterioară. Frumusețea interioară, care toți știm că există, am putea să o considerăm sfințenie. Și icoanele ne arată că alți oamnei au ajuns sfinți și au dobândit această frumusețe interioară; și noi, la rândul nostru, le putem urma lor și putem spera la sfințenie”, a explicat maica Parascheva Călmăţuianu, coordonator al Centrului social-cultural „Sfântul Ilie“ de la Miclăuşeni.

Romașcanii pot admira acestă expoziție în această perioadă a Sărbătorilor Pascale.

expozitie icoane RomArt Gallery 4268
Exit mobile version