Site icon inRoman.ro

Apel către voluntari: „Avem nevoie de ajutor! Sunt oameni bătrâni și bolnavi care stau și plâng”

inundatii Valeni

Inundațiile de la sfârșitul săptămânii trecute au lăsat în urmă oameni plini de lacrimi și fără speranță. Apa le-a adus în case și curți toate mizeriile de pe dealuri și s-a retras lăsând în urmă numai suferință și blesteme. Luni după-amiază, primarul comunei Văleni, cea mai afectată comună dintre toate cele care au avut de suferit de pe urma ploilor, era la casa unor bătrâni. Venise să îi ajute, fiindcă în sat nu sunt suficienți tineri, iar voluntari din alte părți nu au venit. Deși mai multe mâini de ajutor ar fi ca o gură de aer proaspăt.

Sunt acasă la un bătrân de 86 de ani, care are soția imbilizată la pat. Se plâng oamenii… a intrat apa peste tot, în beciuri, curți, case. Am cerut să fac măcar drumul, mi s-a spus de la județ să aștept să vină comisia de evaluare a pgubelor. Toată lumea mă întreabă ce despăgubiri va primi, iar eu nu pot să le dau un răspuns; stau și mă uit la ei, dau din umeri și nu știu ce să le spun. Aș avea nevoie de câte doi oameni care să meargă la câte o familie de bătrâni să le curețe în casă și în curte. Vă dau cuvântul meu de onoare că la mama mea, care are 86 de ani, eu nu am ajuns. Sâmbătă noaptea am stat până la ora 3.00, eram ud tot, am stat în apă la Munteni. La Văleni a fost dezastru, iarăși; și eu nu am ajuns la mama. De-acum, dacă mă duc, să scot apa din beci și să fac câte ceva. Cei care sunt beneficiari de ajutor social majoritatea sunt și ei afectați de inundații și își fac lor acasă, mai intervin în centru, abia fac față. Este mare nevoie de voluntari. În comună este o imagine de-ți vine să plângi: garduri rupte, culturi… nu a mai rămas nici arătura, că a venit apa, a luat pământul și l-a dus. Oamenii stau și plâng: Eu ce să le spun? Ce să le promit?”, spune, cu deznădejde, primarul Gheorghe Murariu.

Afirmațiile sale sunt confirmate și de preotul din comună. Părintele a dat și el o mână de ajutor acolo unde s-a putut, dar orice ajutor din altă parte este  bine-venit.

Oamenii au nevoie de pături, de alimente, de haine, de lucruri consumabile. Trebuie ajutați să-și scoată mâlul din case, curțile sunt mâlite. Din păcate, azi (n.r. – luni, 15 mai) nu au fost ajutați de nimeni aproape; i-au ajutat autoritățile, de la Piatra nu a venit nimeni până la ora asta. Centrul este devastat, ați văzut. Oamenii trebuie ajutați și cu bani, să-și refacă locuințele. În prima fază ar trebui să vină niște voluntari, să le scoată apa, mâlul din case și din curți oameni, pentru că mulți dintre ei sunt bătrâni și bolnavi. Azi a fost un deputat (n.r. – Iulian Bulai) și un coleg de-al dumnealui și au ajutat, au scos mâlul din casa unor bătrâni. A fost ceva impresionant, numai că nu e suficient, mai trebuie voluntari, este mare nevoie de oameni cu suflet mare. Primarul este depășit în momentul acesta, are un singur buldoexcavator”, a zis părintele George Ouatu.

Deputatul Iulian Bulai scoțând mâlul din curțile unor bătrâni.

La nivel de cifre și statistici, situația în Neamț, după inundațiile de sâmbătă, arată astfel: au fost afectate 35 de case, 16 anexe gospodărești, un pod, 8 podețe, 1,5 kilometri de drum județean, 3,6 kilometri de drum comunale, 45,3 kilometri de drum sătesc. De asemenea, 30 păsări și 2 animale au murit înecate. Totodată, 277 hectare de teren arabil și 100 hectare de pășuni și fânețe au fost afectat iar 71 de fântâni au fost colmatate.

Prefectul județului Neamț, Vasile Panaite, a emis, luni, ordinul privind constituirea a două comisii mixte de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în data de 13 mai 2017 care au afectat locuințe și elemente de infrastructură în localitățile: Borlești, Brusturi, Costișa, Drăgănești, Girov, Pîngărați, Răucești, Ștefan cel Mare, Tupilați, Țibucani, Bîrgăoani, Doljești, Dragomirești, Dulcești, Făurei, Oniceni, Ruginoasa, Stănița, Trifești și Văleni. Cele două comisii se vor deplasa în teren, în localitățile menționate, iar constatările și măsurile propuse vor fi consemnate într-un proces verbal ce va fi prezentat primarilor localităților și prefectului Vasile Panaite.

”Vrem să vedem rapid care sunt pagubele înregistrate în urma fenomenelor meteorologice și hidrologice de sâmbătă pentru a putea cere sprijinul financiar Guvernului României, din fondul de rezervă. Am discutat și cu președintele Consiliului Județean, domnul Ionel Arsene, iar a acesta a dat asigurări că va sprijini autoritățile din comunele afectate”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Exit mobile version