Site icon inRoman.ro

Galerie foto: Gala Excelenței Romașcane, la a VIII-a ediție

Gala Excelentei Romascane 7679

Câte trei persoane sau instituții, din zece domenii de activitate, au fost premiate de Primăria municipiului Roman, în cadrul Galei Excelenței Romașcane. Evenimentul se află la a VIII-a ediție, fiind inițiat de fostul primar al municipiului. Cei premiați au primit câte o diplomă, o plachetă personalizată și o transpunere pe sticlă a unei fotografii cu municipiul Roman.

Ce poate fi mai frumos pentru o comunitate decât momente de sărbătoare ca acesta, în care recompensăm performerii? Cei mai buni dintre cei buni din domeniile sport, educaţie, administraţie publică, mediu de afaceri, culte – ong mass media, sănătate, cultură. Oamenii dedicați, care au ales să se implice și care merită toate aplauzele dumneavoastră. Ați pus umărul la construcția unui oraș pe care astăzi încercăm, zi de zi, să-l dezvoltăm. Pe lângă șosele și clădiri din sticlă și aluminiu, încercăm să sădim în inimile oamenilor, mândria că aparțin acestui loc, un loc care nu se uită niciodată. Mă bucur că suntem o comnitate unită, bazată pe dialog și implicare. Vă mulțumesc tuturor premianților de astăzi pentru implicarrea dumneavoastră în comunitate. Cu cât suntem mai mulți, cu atât Romanul va deveni mai prietenos, mai atractiv, va deveni o opțiune. Iar când spun o opțiune, nu vreau să tai aripile celor care vor să zboare departe de casă, ci spun doar că cei care se gândesc să plece, să ia în calcul și opțiunea de a rămâne, aici, în Roman, acasă. În numele romașcanilor, vă mulțumesc”, a afirmat primarul Lucian Micu.

Lucian Micu

Prezent la Gala Excelenței Romașcane a fost și deputatul Laurențiu Leoreanu.

Am ținut să fiu prezent și eu la zilele municipiului Roman, am ținut să fiu prezent astăzi, la Gala Excelenței Romașcane; o activitate deosebită, o activitate de suflet, în care oameni de suflet s-au implicat, se implică și sunt convins că se vor implica pentru ca Romanul, orașul nostru, să devină o cetate din ce în ce mai puternică și mai respectată; în Moldova, în țară, dar și în străinătate. Sunt convins că toți cei aflați astăzi aici poartă girul unei recunoașteri,a unei atenții, a unei implicări și vreau să îi salut cu toată dragostea și cu toată recunoștința mea. Mă bucur că sunteți implicați cu toții în viața cetății, o cetate care naște oameni adevărați, de valoare.”

Laurențiu Leoreanu

Seniori ai excelenței

Prof. Natalia Rusu

S-a născut la Tighina, în Republica Moldova (16.11.1931), iar în anii grei ai războiului s-a refugiat, împreună cu familia, dincoace de Prut.

A terminat liceul la Roman, promoţia 1950 şi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie la Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi.

Timp de 37 de ani a predat Limba rusă şi Limba şi literatura română la Colegiul Național Roman-Vodă, la Şcoala nr. 7 (actuala Școală de Artă Sergiu Celibidache) şi la Colegiul Tehnic Miron Costin (Liceul nr.5) din Roman.

A publicat, până acum, 11 volume.

Doamna profesor Natalia Rusu, alături de soţul domniei sale, ilustrul prof. Ovidiu Rusu, se află printre donatorii Bibliotecii Municipale George Radu Melidon.

Este o fire foarte activă, tonică și optimistă, e şi motivul pentru care autoarele monografiei Colegiului Naţional Roman-Vodă au scris în dreptul numelui doamnei prof. Natalia Rusu, trei cuvinte: Tinereţe fără bătrâneţe.

Prof. Cecilia Bănică – Pal

S-a născut în anul 1931, la Făurei, în judeţul Brăila.

A absolvit cursurile Școlii Normale din Buzău. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie din Bucureşti. După absolvire, în anul 1958, a venit la Roman şi s-a numărat printre profesorii care au pus bazele Școlii de Muzică.

Și-a desfăşurat activitatea didactică, începând din anul 1960, la Liceul Roman-Vodă.

Este o prezenţă activă în viaţa culturală a oraşului, susţinând diferite conferinţe cu prilejul unor manifestări culturale desfăşurate la Biblioteca municipală, Muzeul de artă, Muzeul de istorie.

A publicat 4 volume de versuri şi numeroase articole şi recenzii de carte.

Prof. Mihai Andone

S-a născut pe 24 septembrie 1937. Dascăl cu o prodigioasă activitate pedagogică şi didactică, cu peste patru decenii de apostolat, dublu licenţiat, cu elevi participanţi la fazele naţionale ale Olimpiadelor de istorie, realizator a două valoroase muzee istorico-etnografice şcolare, domnul prof. Mihai Andone s-a remarcat şi printr-o implicare constantă şi apreciată în peisajul citadin romaşcan, în plan cultural, politic şi social, prin diverse acţiuni, dintre care enumerăm câteva:

Doamnul profesor Mihai Andone se află printre donatorii de carte ai Bibliotecii Municipale George Radu Melidon.

Culte

Preot Ionel Doru

A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar în vara anului 1988 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

A primit demnitatea preoţească în anul 1987, calitate în care a activat mai întâi în localitatea Avereşti, iar din anul 1991 este preot paroh la Biserica Armenească din Roman, această mică Notre Dame a Romanului, cum o numeşte Înaltpreasfințitul Ioachim.

În perioada 1990-1999 a fost profesor la Seminarul ortodox Sf. Gheorghe din Roman, iar timp de un an a fost și director al instituției.

A publicat numeroase studii istorice şi teologice în reviste de specialitate.

A organizat manifestările cultural-religioase prilejuite de împlinirea a 400 de ani de la zidirea Bisericii Armene din Roman. Evenimentul a făcut din oraşul nostru o mică oază de spiritualitate, prin dimensiunea ecumenică dată de prezenţa de excepţie a armenilor şi a tuturor minorităţilor entice din Roman, alături de credincioşii ortodocşi romaşcani şi de autorităţile locale şi judeţene.

Biserica Armenească din Roman are şi o monografie. La zămislirea ei a lucrat cu dăruire preotul paroh al bisericii. Nici nu se putea ocazie mai fericită ca această monografie să fie scrisă de un om pentru care biserica înseamnă a doua sa casă.

Preot Iosif Bisoc

Brăilean de origine și romașcan prin adopție, părintele Iosif Bisoc s-a născut pe 11 martie 1968. După finalizarea studiilor primare, gimnaziale și liceale în orașul natal și-a continuat pregătirea spirituală și universitară, începând cu anul 1991, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, iar din anul 2005 la Facultatea Pontificală Sfântul Bonaventura din Roma (Italia).

În anul 1991 a intrat în Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia Sfântul Iosif din România, iar în anul 1997 a fost hirotonit preot.

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în teologie, iar în anul 2007 cel de profesor universitar.

În perioada 1999-2009 a fost decanul Facultății de Teologie din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman, iar în intervalul 2009-2011 a fost rectorul sus-numitei instituții.

Între anii 2005-2016 a fost Inspectorul Școlar Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Tot în această perioadă părintele Iosif Bisoc și-a concentrat atenția asupra studiului academic, iar cărțile şi articolele sale sunt citate în studii de specialitate din ţară, dar şi din străinătate.

A publicat şi coordonat 13 cărţi şi 58 studii şi articole în domeniu Sfintei scripturi şi cel ecumenic. A participat și a conferențiat la numeroase simpozioane, mese rotunde, congrese naționale și internaționale.

De asemenea, în calitate de director al Centrului de Cercetare Ecumenică şi de Dialog Interreligios Pax et Unitas din cadrul Institutului teologic Franciscan din Roman desfăşoară o bogată activitate științifică prin coordonarea revistei omonime şi prin colecţia Universalia, începând cu anul 2003. Este coordonator de lucrări de licenţă în domeniile biblic şi ecumenic. Colaborează cu diferite centre de cercetare ecumenice din ţară (Academia Evanghelică Transilvania, Institutul de Diplomaţie Religioasă) şi din străinătate.

Pastor Daniel Lela

S-a născut pe 31 iulie 1976. După finalizarea studiilor liceale și-a continuat pregătirea universitară la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, secția Teologie didactică.

În anul 2001 a fost hirotonit pastor pe seama Bisericii Penticostale Peniel din Roman.

În toată această perioadă, pastorul Daniel Lela și-a concentrat atenția asupra consilierii membrilor Bisericii Penticostale, desfășurând o serie de proiecte în sprijinul familiilor defavorizate (de la contrucția de locuințe pentru nevoiași până la sprijin material pentru studii, alimente sau îmbrăcăminte).

De asemenea, desfășoară slujbe de mentorat pentru categoriile de tineri din cadrul Bisericii: departament muzical, leadership.

Totodată, pastorul Daniel Lela este responsabil zonal pentru Bisericile Penticostale situate în zona limitrofă Romanului.

Cultură

Alexandru Panatta Codreanu

S-a născut la Iași, în anul 1963. În anul 1985 a terminat Școala Populară de Arte din București, apoi s-a dedicat artei. Succesul a venit neașteptat, în anul 1993 când a fost angajat să picteze un salon auto Toyota din Hamburg.

În anul 2003 are prima expoziție personală în România, la Galeria de artă Jean Louis Calderon din București.

Stilul său creator acoperă domenii vaste, de la grafică la pictura monumentală de patrimoniu. A lucrat în echipa de restaurare la Mănăstirea Hurezi din Vâlcea și Mănăstirea Neamț.

Alexandru Panatta Codreanu a participat cu lucrări de pictură la peste 10 expoziții internaționale (Austria şi Spania), la trei dintre ele alături de lucrări semnate de mari maeștri ai secolului al XX-lea – Picasso, Dali, Miro și alte nume celebre.

Cea mai recentă apariţie pe simeze a fost în luna aprilie a acestui an, cu o expoziţie de icoane la Galeria Wall of Art.

Are lucrări în colecții private din SUA, Germania, Anglia, Franța, Italia, Japonia, India, Austria, Elveția, Spania, Grecia.

Galeria RomanArt

Rodica Păduraru

De mai bine de 4 ani, într-un spaţiu generos situat la poarta Spitalului vechi, familia inginerilor Rodica şi Cezar Păduraru a pus bazele unei Galerii de artă. An de an, în calitatea domniei-sale de vicepreşedinte al Academiei Petru Tocănel, doamna Rodica Păduraru a organizat, în perioada prepascală, expoziţii tematice.

Misiunea Galeriei este de a oferi o platforma de promovare a artei plastice de calitate, prin organizarea de evenimente expoziționale. Totodată se dorește ca RomanArt să fie gazda unor evenimente culturale de excepție: lansări de carte, prelegeri, conferinte, concerte.

Din luna noiembrie 2016 până în prezent s-au organizat expoziţii colective şi personale (Lucian Gogu Craiu – Uniunea Artiştilor Plastici Piatra Neamţ, cu personala Flori pentru tine, Stefan Potop – UAP Piatra Neamţ, cu Portrete, Constantin Adamovici , Bogdan Enache – UAP Iasi).

În viitorul imediat sunt anunţate o serie de expoziţii personale şi colective ce cuprind nume de marcă ale UAP Neamţ, Iaşi, Bacău, Bucureşti.

S-au anuntat deja şi două lansări de carte în lunile mai şi august.

Galeria Wall of Art

Iulian Negru

În luna februarie a acestui an s-a deschis la Roman încă o Galerie de artă – Wall of Art, un vis devenit realitate al arhitectului Iulian Negru, el însuşi artist plastic cu expoziţii personale la Muzeul de Artă Roman, Biblioteca Asachi Iaşi, Facultatea de Arhitectură Iaşi) şi peste 21de expoziţii colective (anuale de grafică, pictură şi sculptură).

Scopul declarat încă de la inaugurarea Galeriei este acela de a-i ajuta pe tinerii să descifreze tainele artei, ale proiectării şi arhitecturii. De altfel, Galeria Wall of art se vrea a fi o galerie – atelier, lucru care va face diferența faţă de celelalte spații expoziționale. Aici se vor desfăşura cursuri pentru cei interesaţi să învețe să picteze, să deseneze, să învețe să facă o machetă.

În Galerie au fost vernisate deja două expoziţii: De la lumină la culoare – pictură, grafică şi fotografie; Mai aproape de Dumnezeu – icoană bizantină.

Învățământ

Cornelia Jora

Absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă și a Institutului de Biblioteconomie din București, după terminarea studiilor a revenit la Roman, unde vreme de peste 3 decenii a fost în slujba cărților. Nouă generaţii de elevi au fost îndrumați spre lectură de doamna Cornelia Jora.

Totodată, din luna mai 2011, doamna Jora este ctitor şi custode al Casei Hogaș, vila în care a locuit Calistrat Hogaş, muzeu al conservării memoriei celor mai importante personalități romașcane, pentru realizarea căruia doamna Jora a depus o muncă tenace, cu spirit ascuțit de selecție și capacitate de organizare. Spaţiul conţine trei muzee, cel al Colegiului Naţional Roman-Vodă, Muzeul Ecumenic al Spiritualităţii Româneşti şi Muzeul Etnografic Roman Metropolitan.

Cei care trec astăzi pragul Muzeului găsesc aici file din istorie.

Doamna Cornelia Jora reprezintă veriga de legătură dintre generațiile trecute și cele de astăzi, dintre foști și actuali profesori, dintre foști și actuali elevi roman-vodiști, fiind de altfel și o gazdă excelentă pentru întâlnirile de promoție ale abolvenților Colegiului Naţional Roman-Vodă.

Prof. ing. Marelena Ungureanu

A absolvit Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iaşi, Facultatea de electrotehnică, promoţia 1988. În anul 2008 a obţinut şi o licenţă Psihologie. Un master şi două cursuri de studii postuniversitare au completat pregătirea teoretică a doamnei prof. Marelena Ungureanu.

Este profesor titular la Liceul Tehnologic Vasile Sav, unde predă discipline tehnice din domeniul electrotehnicii.

Este coordonator de programe şi proiecte educative, membru în comisia de proiecte europene şi în echipa de promovare a ofertei educaţionale.

În calitate de membru fondator şi preşedinte al O.N.G.-ului Asociaţia pentru tineret – Inimă de copil coordonează echipele de lucru formate din elevi şi cadre didactice pentru implementarea diferitelor proiecte, campanii caritabile şi de educaţie.

În calitate de consilier educativ coordonează activitatea Comisiei diriginţilor, Consiliului elevilor, Consiliului reprezentativ al părinţilor.

În anul 2008 a obţinut titlul de ambasador al campaniei sociale pentru tineret Alcoolul nu te face mare.

A facut parte din echipa de implementare a proiectului POSDRU Acces la un viitor de succes.

Face parte din echipa care a iniţiat Festivalul Naţional Şcolar Antreprenor pentru viitor, ajuns la ediţia a şaptea.

prof. Gabriel Constantin

S-a născut în anul 1976. Este absolvent al Liceului Roman Vodă. A urmat cursurile Facultăţii de Matematică la Universitatea Al.I. Cuza Iași, promoția 1999.        După absolvirea facultăţii, în septembrie 1999 s-a întors la Colegiul Național Roman Vodă de cealaltă parte a catedrei, coleg de cancelarie cu foştii profesori ai domniei sale.

Parcursul în tainele matematicii i-a fost influențat de profesorul Cătălin Tansanu, în timpul gimnaziului şi de regretatul profesor Mihai Onucu Drîmbe.

Activitatea la catedră i-a fost recompensată de elevi, prin premiile obținute la concursurile interjudețene şi naționale:

La Olimpiada de Matematică, pe lângă premiile județene, elevul Rareș Polenciuc a obținut la faza națională mențiune și medalie de argint în anul 2016 și Premiul al II-lea și medalie de aur în anul 2017

Sănătate

Măndiţa Cobzaru

Este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, secţia Pediatrie. În anul 1994 susţine examenul de medic specialist, iar în anul 1999 susţine examenul de primariat.

Din anul 2015 este şef Secţie Pediatrie, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman. În anul 2016 obţine o şi competenţă în Alergologie.

De peste 30 de ani, cu pricepere şi dăruire, doamna dr. Cobzaru are grijă de copiii şi nepoţii noştri şi veghează ca ei să crească mari şi sănătoşi.

Medic pediatru e o profesie cu multe nopţi albe şi multe sacrificii. E o profesie în care te dăruieşti necontenit, fără odihnă, cu tot ce ştii, cu toată dragostea, pentru rodul dragostei, minunea vieţii: COPILUL!

Constantin Danciu

Este absolvent al Liceului Teoretic Roman Vodă, promoţia 1987.

Din anul 1994 este dublu licenţiat, licenţe obţinute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr.T. Popa Iaşi şi la Facultatea de Drept a Universităţii Al.I.Cuza Iaşi.

După absolvire este repartizat judecător stagiar la Judecătoria Roman. Nu renunţă nici la Medicină. Urmează un rezidenţiat în Anatomie Patologică, la Spitalul Universitar Sf. Spiridon Iaşi.

În anul 1999, la terminarea rezidenţiatului se angajează la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, unde lucrează şi în prezent. Din anul 2000 este şef Serviciu Anatomie Patologică şi Prosectură.

Are un Master la Universitatea Bucureşti în Managementul Serviciilor Sociale şi de Sănătate şi un Master la Universitatea Heidelberg, Germania – Managementul Serviciilor Sanitare în ţările în curs de dezvoltare.

Este preşedinte al Consiliului de Etică în cadrul Spitalului Roman.

Are o vastă cultură generală şi reale abilităţi de comunicare.

Este implicat în activităţile culturale şi sociale ale comunităţii, susţinând diferite prelegeri la Simpozioane şi Conferinţe.

Dragoş Barcă

S-a născut pe 8 februarie 1984, la Iaşi. Este absolvent al Colegiului Naţional Roman-Vodă. A urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi, promoţia 2009. Pasiunea pentru Medicină i-a fost transmisă de părinţi, mama – medic de familie, tata – medic stomatolog.

După cei şase ani de facultate şi cinci ani de rezidenţiat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, medicul specialist în Medicină de urgenţă – Dragoş Barcă, a ales să lucreze la Roman, fiind printre cei mai tineri medici de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU).

Timp de doi ani – 2015, 2016 – a profesat la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al judeţului Neamţ.

Din ianuarie 2016 este medicul echipei de handbal CSM Roman, iar de la începutul acestui an colaborează cu Unitatea de Primiri Urgenţe şi SMURD Bacău.

Medicii de la CPU sunt în linia întâi şi duc, în fiecare secundă, o bătălie crâncenă pentru viaţă. Doctorul Dragoş Barcă e unul dintre ei. A văzut drame, a văzut durere, a resuscitat oameni, a salvat vieţi.

Administrație publică

Elena Rotaru

Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice Iaşi – secţia Finanţe-Contabilitate, promoția 1984.

După absolvire, timp de 3 ani a lucrat ca economist la Fabrica de traductoare şi regulatoare Paşcani.

În perioada 1987 – 1990 a fost contabil șef la Secţia de Mică Industrie din cadrul Primăriei Roman.

Între anii 1990 – 1999 a fost șef serviciu Administraţia Financiară Roman.

Din anul 1994 este expert contabil în cadrul Corpului de Experţi Contabili Neamţ.

Timp de 4 ani (2000 – 2004) a fost Director adjunct administrarea veniturilor la Administraţia Finanţelor Publice Roman

În anul 2006 obține un Masterat în cadrul Universităţii Al.I. Cuza Iaşi – Şcoala Academică Postuniversitară de Administraţie Publică, specializarea Guvernare modernă şi dezvoltare locală.

Din anul 2007 conduce Serviciul Fiscal Municipal Roman din subordinea Administraţiei Finanţelor Publice a Judeţului Neamţ – Regiunea Iaşi.

Gheorghe Paisa

Este absolvent al Institutului Politehnic Iaşi – Facultatea de Mecanică. A urmat cursurile Universității Pedagogice din Chişinău, cu masterat în Management Educaţional.

A fost profesor la Şcoala generală nr. 10 Săvinești, director la Căminul Cultural Săvineşti, secretar al Prefecturii Județului Neamț, iar din anul 2005 este director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Neamţ.

Este Maestru Emerit al sportului, ramura radioamatorism, Antrenor Emerit ramura radioamatorism, antrenor al lotului naţional de telegrafie viteză în cadrul Federaţiei Române de Radioamatorism, membru în grupul de lucru permanent la Federaţia Internaţională de Radioamatorism, laureat al sportului românesc în anul 2008, declarat cel mai bun director de Direcţie pentru Sport judeţeană, distincţie preşedinţiala Meritul Sportiv clasa I.

Este autor al primei ediţii a Enciclopediei Sportului Românesc – judeţul Neamţ, organizator al primei expoziţii sportive Un Secol de Educaţie Fizică şi Sport la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ.

Din anul 2005 este organizatorul Galelor Sportului Nemţean, unde sunt premiaţi cei mai buni sportivi ai judeţului Neamţ.

Din anul 2016 organizează, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Programul ARC – program de tabere pentru etnicii români din afara graniţelor, în Centrul de Agrement Oglinzi.

Adrian Ciobanu

S-a născut pe 25 septembrie 1978, la Roman. Studiile liceale le-a făcut în orașul natal. A urmat cursurile Facultății de Drept la Universitatea Danubius Galați, promoția 2009. A fost consilier local în Consiliul Local al comunei Cordun, iar între anii 2010-2016 a fost viceprimar al comunei Cordun.

Din anul 2016 este primarul comunei Cordun. În această calitate, are în derulare proiecte ample de dezvoltare a infrastructurii, reţele de canalizare, iluminat public, asfaltare, dar și proiecte care vizează alte domenii: educație, cultură, sport, divertisment (fiind, de altfel, inițiatorul manifestării Ziua comunei Cordun).

Social

Fundaţia Episcop Melchisedec

Aurelian Alexa

Fundaţia Episcop Melchisedec continuă cu onoare şi responsabilitate testamentul marelui ierarh Episcopul Melchisedec Ştefănescu.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim și cu spijinul Centrului Eparhial Roman s-au derulat două proiecte europene care au făcut din Fundaţia Episcop Melchisedec un reper pentru municipiul Roman.

Încă de la reînfiinţare, în anul 2002, Fundaţia a urmărit împlinirea unor obiective: dezvoltarea intelectuală, morală şi religioasă; ajutorarea celor necăjiţi.

În anul 2009, prin renovarea și dotarea clădirilor monumente istorice din Parcul Melchisedec s-au înființat 4 servicii sociale (Centru de zi pentru copii proveniți din familii aflate în dificultate, Cantina socială, Adăpost temporar și Centru de socializare), 3 cabinete medicale (Cabinet de medicină generală, Centru de permanenţă, Cabinet stomatologic) și o unitate de învățământ preșcolar – Grădina de copii.

În ultimii ani Fundaţia a organizat o serie de conferinţe, simpozioane, concursuri de șah, întreceri sportive, campanii de voluntariat, menite să-i apropie pe romașcani de adevăratele valori creștine.

Directorul Fundaţia Episcop Melchisedec este domnul Aurelian Alexa.

Comunitatea Iosefinii lui Murialdo – Fundația Leonardo Murialdo, filiala Roman

Fundaţia Leonardo Murialdo a luat fiinţă în România în anul 1999. Scopul Fundaţiei este educarea şi formarea copiilor şi tinerilor, mai ales a celor defavorizaţi, expuşi riscului şi marginalizării sociale.

Fundaţia Leonardo Murialdo – filiala Roman (Iosefinii lui Murialdo) este o structură modernă, dotată corespunzător, dispune de o bază de recreere şi socializare la cele mai înalte standarde, iar prezenţa personalului specializat şi angajat în diferitele activităţi, este garanţia calităţii şi performanţei serviciilor oferite.

Activitățile desfășurate de Comunitatea Iosefinii lui Murialdo la Roman sunt diverse:

Deviza Fundației Murialdo este: Fă binele și fă-l bine!

Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare Don Orione (ACAR Don Orione) – Centrul Rezidenţial de Recuperare în Alcoolism Emanuel Roman

Motto: Sunt…Eşti…Împreună se poate!

Asociaţia Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare Don Orione este o organizaţie neguvernamentală care funcţionează în scopuri sociale, caritabile şi cultural-educative şi care oferă servicii de recuperare psiho-socială persoanelor dependente de alcool, sub patronajul ştiinţific al Şcolii Europene de Alcoologie şi Psihiatrie Ecologică din Italia.

Primul Club (grup de suport) s-a înfiinţat la Roman în septembrie 2011. În noiembrie 2015 a avut loc demararea activităţii propriu-zise în cadrul Centrului Rezidenţial de Recuperare Emanuel.

Serviciile de recuperare psiho-socială oferite în Centrul rezidenţial sunt: consiliere şi evaluare psihologică; comunităţi multifamiliale; educaţie pentru sănătate; terapie ocupaţională.

În colaborare sau în parteneriat cu diferite instituţii, ACAR Don Orione oferă şi programe de prevenire a propagării efectelor alcoolismului printr-o informare corectă adresată tuturor categoriilor de vârstă: copii, adolescenţi, tineri, adulţi, vârstnici şi o formare eficientă a persoanelor din comunitate care doresc să susţină direct (ca operator Club) sau indirect (prin referire de cazuri) acest program.

Mediul de afaceri

Dedeman

Dedeman este afacerea de succes a doi antreprenori români care, începând cu anul 1992, au dezvoltat lanţul de retail cu materiale de construcţii şi pentru amenajări interioare, de tip Do-It-Yourself, destinat celor ce doresc să îşi construiască şi să-şi amenajeze căminul.

Este cea mai dinamica companie din domeniu. La 8 ani de la deschiderea primului magazin a devenit lider naţional în retailul materialelor de construcţii şi al amenajărilor interioare, cu capital 100% românesc.

Compania s-a extins într-un ritm constant şi rapid, dar pe lângă calcule şi cifre, cel mai important capital al modelului de business Dedeman este cel uman. Angajaţii care lucrează în cele 45 magazine ale lanţului de retail alcătuiesc o familie dinamică, pragmatică şi mereu atentă la cerinţele, planurile şi nevoile clienţilor şi partenerilor.

Dacă în anul 1994, Dedeman avea 11 angajaţi, astăzi, la Dedeman, peste 9000 de angajaţi stau la dispoziţia clienţilor.

În reţeaua de magazine Dedeman, gama produselor comercializate este extrem de generoasă depăşind 45.000 de repere, acestea provenind de la producători naţionali sau din importuri – Franţa, Italia, Spania, Polonia, Slovacia, Germania şi China.

Pe lângă consiliere şi consultanţă, serviciile de logistică şi asistenţă transformă vizita la Dedeman într-o invitaţie de a reveni oricând într-un mediu prietenos, atent şi flexibil, dedicat planurilor celor întreprinzători.

Mega Fashion

Maria Popa

Debutul firmei Mega Fashion a fost în anul 1999, dorindu-se a fi, la acel moment, o afacere de familie, cu scopul de a produce confecţii de damă pentru distribuţia în magazinul propriu – Magazinul Chic.

Având suportul unei experienţe profesionale în domeniu, cu destul entuziasm şi cu multă seriozitate societatea avea să devină ulterior una din cele mai renumite în judeţ dar şi în ţară. Printr-o reţea de distribuţie bine structurată, firma Mega Fashion livrează produsele sale în majoritatea zonelor geografice ale ţării.

Tradiţia ne recomandă, prezentul ne confirmă, viitorul ne obligă – aceasta este deviza firmei Mega Fashion.

Începând cu anul 2001, activitatea Companiei Mega Fashion s-a diversificat, o nouă activitate fiind producţia de mobilier din PAL, la comandă, mobilier disponibil în magazinul de prezentare – Mobconfort al firmei Mega Fashion. Totodată, Magazinul Casa Design oferă servicii complete de amenajări interioare și design pentru case, dar și pentru hoteluri, pensiuni și restaurante.

Administratorii Companiei Mega Fashion sunt soţii ing. Maria şi Toader Popa.

Roll Grup Invest

Răzvan Leonatu

Roll Grup Invest este o societate înfiinţată în anul 2007, care oferă soluţii complete şi concrete pentru acoperişuri.

Societatea are ca profil de activitate comercializarea şi montarea de țiglă metalică pentru acoperișuri şi a sistemului pluvial aferent.

Roll Grup Invest înseamnă o echipă tânără, deschisă la ideile şi dorinţele clienţilor. De altfel, începând cu data de 1 martie 2016, firma Roll Grup a lansat programul de fidelizare a clienților Card de membru VIP ROLL GRUP – reveniți oricând cu încredere. Odată cu lansarea cardului de fidelizare a fost lansată şi campania Give me 5.

Roll Grup Invest este distribuitor acreditat al celor mai renumite branduri în domeniu: RUUKKI, Gerard, Decra, Creaton, Bramac, Novatik, Rufster. Din anul 2016 în portofoliul firmei se găsesc și produsele marca Velux.

Anul acesta firma Roll Grup sărbătoreşte 10 ani de activitate, 10 ani în care, cu profesionalism, seriozitate şi garanţia unor lucrări durabile, a fost partener de încredere pentru mii de clienți.

Managerul firmei Roll Grup Invest este domnul Răzvan Leonatu.

Mass-media

Teodora Rusu Baciu

A alocat o atenție sporită dezvoltării profesionale, participând la mai multe programe de pregătire în domenii de interes, precum cele de achiziții publice sau anticorupție, programe organizate de instituții recunoscute pe plan național și internațional: Freedom House, Institutul pentru Politici Publice, Centrul Român pentru Politici Europene, Funcky Citizens, etc.

În mai 2015, a fost unul dintre cei zece jurnaliști care au câștigat o vizită de cinci zile la instituțiile europene de la Bruxelles, ca urmare a prestației din cadrul competiției Bursele europene: jurnaliști în dialog, program organizat de Freedom House România și Reprezentanța Comisiei Europene din România.

Şi tot din anul 2015 a devenit coautor al portalului național justitiecurata.ro, proiect ce reunește jurnaliști de presă locală din mai multe județe ale țării. Un alt proiect de suflet început în acel an este emisiunea Acces Europa, care se difuzează în fiecare vineri la Televiziunea TopAll.

Începutul anului 2016 a reprezentat și debutul ca antreprenor: a construit site-ul înRoman.ro și a creat o firmă care a trecut cu brio testul primului an de existență.

În anul 2016 a primit cel mai mare premiu al programului Bursele europene: jurnaliști în dialog – o bursă de trei săptămâni la Bruxelles, cu acreditări la toate instituțiile europene. A trăit Brexitul în inima Uniunii Europene, a participat la primul Consiliu European de după Brexit. În decembrie 2016 a primit o mențiune la categoria Reportaj, anchetă, interviu în cadrul concursului Reporter și Blogger European, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene din România.

Se consideră o persoană norocoasă, care face ceea ce îi place, în orașul în care s-a născut.

Televiziunea Roman24online

Cristian Foghel „Neamțu”

Televiziunea Roman24online este televiziunea care acţionează în mediul virtual, de peste doi ani şi jumătate. Fiind, deocamdată, singurul post TV care poate acoperi, LIVE, toate evenimentele importante din municipiu, Roman24online a realizat, în acest timp, peste 130 de transmisiuni în direct, de la cele sportive, cum sunt meciurile CSM Roman, urmărite atât de iubitorii de handbal din Roman, cât şi de către cei din oraşele oaspete, până la evenimentele culturale din municipiu: lansările de carte de la Biblioteca municipală G. R. Melidon sau simpozioanele Societăţii Culturale Clepsydra, concursurile desfăşurate pe scena Casei de Cultura din Roman sau conferinţele de presă susţinute la Primăria Roman, precum şi şedinţele de Consiliu Local, ajutând astfel romaşcanii aflaţi în ţară, dar şi în străinătate, să fie la curent cu principalele evenimente din municipiu.

Ca realizări recente, Roman24online a acoperit întreg Festivalul de teatru organizat de Asociaţia Culturală Gong, dar şi Festivalul Dance Art Competition 2017, eveniment care s-a desfăşurat pe durata a peste 14 ore, transmis LIVE pe facebook, aceasta fiind singura transmisie de asemenea anvergură din ţară.

Alexandru Mihai Nistor

Născut pe 10 mai, este absolvent al Colegiului National Roman Vodă. A urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, apoi a ales calea presei scrise, la fosta publicație Monitorul de Roman, devenită ulterior Ziarul de Roman.

După mai bine de zece ani în lumea presei scrise și după trei ani în care a activat în cadrul unui ONG local, aplicând diverse proiecte de educație şi de voluntariat pentru tineret, a revenit în domeniul mass-media, la fostul post de televiziune Rom TV. În prezent administrează postul de televiziune Roman TV (unde realizează emisiunea În gura târgului) și unicul post local de radio din aceasta zonă a țării, Radio Roman FM.

Crede că fără munca susținută în echipă nu se poate ajunge niciodată la un rezultat bun, este adeptul calității și al schimbărilor în bine și, mai ales, crede că romașcanii au un potențial deosebit, chiar dacă mulți dintre ei se tem să își arate în mod public calitățile.

De asemenea, crede că rolul presei nu trebuie să fie acela de a constata, ci de a provoca schimbări, de a prezenta exemple și de a lupta pentru corectarea problemelor din sistem.

Îşi doreşte ca și peste zeci de ani să facă parte tot din presa locală, să locuiască tot în Roman și să fie mândru de oraș și de toți romașcanii.

Sport

Raluca Iuliana Agrigoroaei

S-a născut pe 19 iulie 1983, la Bacău. În anul 1996 s-a înscris la Clubul Sportiv Bacău, secţia Handbal.

În anul 2000 a plecat la Silcotub Zalău, unde a jucat timp de 7 ani, obţinând rezultate remarcabile: campioană naţională de junioare, triplă campioană naţională, vicecampioană naţională.

Fără îndoială, cel mai important rezultat din cariera sa de până acum este titlul de vicecampioană mondială din anul 2005, la Sankt Petersburg.

În anul 2007 s-a transferat la Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a fost doi ani consecutiv campioană naţională şi a obţinut Cupa României.

În anul 2011 s-a transferat la HCM Roman, unde a jucat de două ori finala cu echipe de top: HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti.

Este componentă a lotului naţional, atât la junior, cât şi la senioare.

Ing. Sorin Chiriac

Pe lângă aptitudinile manageriale dovedite la conducerea firmei Smirodava, domnul ing. Sorin Chiriac sprijină și alte proiecte în comunitatea romașcană: culturale (Pianul călător, alături de firma Sense), filantropice sau sportive.

Din anul 2015, în curtea firmei Smirodava au fost construite 3 terenuri de tenis acoperite cu prelată pe schelet metallic. Investiţia a fost de peste 1,4 milioane ron, parţial fonduri europene, iar suprafaţa de joc este zgura.

Până în prezent au fost organizate mai multe turnee din circuitul Federaţiei Române de Tenis de veterani şi juniori, participanţii apreciind calitatea şi facilităţile bazei sportive, precum şi buna organizare a turneelor. asigurata de dl antrenor Ioan Isciuc.

Este cea mai modernă bază de tenis acoperită din Moldova, datorită acestui fapt, multe meciuri din turneele organizate în zona Moldovei şi care au avut de suferit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile au fost mutate la Roman (inclusiv din turneul ITF – International Tennis Federation – de 25000 de dolari, de la Bacău). Astfel, la Roman au venit mulţi dintre jucătorii de top ai momentului: Marius Copil, (locul 1 în clasamentul FRT), Dragos Dima (locul 2), Alex Luncanu (locul 4).

Anul acesta se vor amenaja încă două terenuri în aer liber şi un spaţiu nou pentru vestiare. După această nouă investiţie se va putea organiza la Roman orice fel de turneu ITF.

Bogdan Sava

S-a născut la Roman, pe 14 mai 1980. Este absolvent al Liceului Teoretic Roman Vodă, promoţia 1999. A obţinut o licenţă în Ştiințe politice la Universitatea Al. I. Cuza Iași şi un master în Politici publice la aceeaşi Universitate.

Are o mare pasiune – şahul. Este candidat de maestru în șah, legitimat la CSM Pașcani. Are un palmares impresionant, a obţinut importante premii la competiții județene, naționale şi internaționale:

Pe lângă pasiunea pentru sportul minţii, domnul Bogdan Sava este preocupat de istorie, astronomie şi logică.

Exit mobile version