La întâlnirea de miercuri, 23 mai, dintre reprezentanții asociațiilor de proprietari, persoana delegată de Consiliul Județean, directorul firmei de salubritate Rossal și primarul Lucian Micu, un participant a întrebat de ce nu se poate ca și la Roman să existe curățenie în jurul platformelor de gunoi, așa cum este în străinătate. Acesta a continuat și a spus că, în alte țări, tomberoane sunt îngropate și se păstrează, astfel, mult mai ușor curățenia. Mihaela Popa, managerul de proiect al actualului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor de la nivelul județului a spus că acesta este un proiect avut în vedere.
”Pentru etapa următoare de programare, printr-un proiect nou, așa cum are municipiul Pitești – există un sistem de containere subterane, deci, la nivel de pavaj. Eu mă strădiuesc pentru că sunt de la început pe mediu. Și următorul proiect pentru orașe, numai pentru orașe, că la țară nu facem, încercăm să obținem o finanțare, după ce apare Planul național de gestionare a deșeurilor. Putem să facem containere subterane în orașe. În municipiul Roman, dacă ne-ajută Dumnezeu și obținem banii o să facem… avem în vedere și asta”, a afirmat Mihaela Popa, managerul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț. ”Dacă Dumnezeu intră în concediu, ce facem?”, a întrebat, retoric, cineva.
Întrebarea retorică a participantului referitoare la concediul Divinității a fost exprimată în contextul în care oamenii prezenți la întâlnire au înțeles că o investiție de câteva milioane de euro, cum este stația de sortare și transfer de la Cordun, așteaptă să fie pusă în funcțiune de aproape patru ani. Singura piesă care lipsește este operatorul, operator care poate fi desemnat doar în urma unei licitații publice, aspect de care trebuie să se ocupe Consiliul Județean Neamț. Până acum, toate încercările de scoatere la licitație a serviciului au fost sortite eșecului din diferite motive.