Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), finanțat din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, a fost modificat. Astfel, în plus față de distribuirea de pachete cu alimente de bază, operațiunile care vor fi implementate, începând cu anul 2017 sunt:
- distribuirea de mâncare preparată (mese calde) prin intermediul cantinelor;
- distribuirea de rechizite pentru copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.
- distribuirea de trusouri pentru nou-născuți, grupul țintă fiind format din cuplurile mamă-nou-născut aflate în situație vulnerabilă;
- distribuirea de îmbrăcăminte, încălțăminte și saci de dormit pentru persoanele fără adăpost;
- distribuirea de produse de igienă, atât pentru persoanele care beneficiază de asistența alimentară, cât și pentru persoanele fără adăpost;
Pentru toate tipurile de ajutor furnizat prin POAD vor fi oferite măsuri auxiliare, constând în consiliere și distribuire de materiale informative. Având în vedere recenta modificare a programului operațional, lansarea în consultare publică a ghidurilor aferente măsurilor prevăzute prin POAD va avea loc conform calendarului de lansări publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro, iar implementarea propriu-zisă a programului revizuit va începe ulterior lansării ghidurilor.
Pentru anul școlar 2017-2018, în vederea simplificării mecanismului prin care părinții aplică pentru rechizite, s-a stabilit eliminarea obligativității autentificării notariale a declarațiilor pe propria răspundere depuse de părinți în dosarele depuse pentru obținerea de rechizite. Având în vedere faptul că prin Ordin al Ministerului Educației și Cercetării este aprobată componența pachetelor de rechizite școlare ce se acordă elevilor și necesitatea complementarității dintre operațiunile finanțate din POAD și Programul național de acordare a rechizitelor, ministerul a inițiat în luna mai 2017 o amplă consultare a Inspectoratelor Școlare Județene în vederea stabilirii componenței pachetelor de rechizite pentru fiecare clasă de studiu. În urma acestor consultări, se va modifica și completa ordinul care reglementează în prezent componența pachetelor de rechizite școlare și se va stabili unitar componența pachetelor finanțate din POAD, astfel încât să fie evitată dubla finanțare. Același demers a fost realizat și pentru componența pachetului de rechizite școlare acordat prin POAD pentru copii preșcolari defavorizați, astfel încât să nu existe suprapunere cu rechizitele școlare pe care părinții le-ar putea cumpăra din contravaloarea tichetelor sociale acordate conform Legii 248 / 2015, cu modificările și completările ulterioare.
După deschiderea apelului pentru depunerea cererilor de finanțare prin POAD, Ministerul Educației Naționale va depune cu prioritate Cererea de Finanțare pentru acordarea rechizitelor pentru elevi, dat fiind faptul că distribuirea rechizitelor către elevi trebuie să fie încheiată la data de 1 octombrie a fiecărui an. Proiectul POAD 2017-2018 este supus în această etapă consultării publice. În anul anterior, la nivelul județului Neamț au fost 107.700 beneficiari, care au primit 251.734 de cutii.