”Extinderea și reabilitarea rețelei de apă și apă uzată” este denumirea unui proiect care, la Neamț, a dat multe bătăi de cap și a însemnat numeroase probleme care nici acum nu sunt rezolvate. În județul vecin, Harghita, operatorul regional de apă și apă uzată – HarViz – oferă o lecție de profesionalism oricui dorește să învețe ceva.
Am ajuns la investiția realizată de HarViz în județul Harghita datorită unui seminar din cadrul proiectului ”Burse europne: Jurnaliști în dialog”, proiect derulat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Freedom House România. Vizita de lucru la un proiect realizat cu fonduri europene ne-a dus – pe cei 14 jurnaliști prezenți la seminarul de la Miercurea Ciuc – în localitatea Frumoasa, acolo unde se află stația de tratare a apei potabile și lacul de acumulare Frumoasa (administrat de Apele Române) de unde se captează apa ce urmează, după procesele specifice, să ajungă la populație.
HarViz a derulat un proiect de peste 63.000.000 de euro pentru extinderea și reabilitarea rețelei de apă și canalizare. Valoarea proiectului este mai mică decât la Neamț (proiectul similar din județul nostru este în valoare de 107.000.000 de euro), localitățile implicate în proiectul din Harghita sunt mai puține decât cele implicate în proiectul din Neamț, numărul de beneficiari este mai mic în Harghita (peste 72.000 de locuitori), comparativ cu Neamț (peste 230.000 de locuitori). Conform contractului de finanțare, operatorul HarViz s-a angajat să deruleze 17 contracte (8 contracte de lucrări, 3 contracte de servicii și 6 contracte de furnizare); la Neamț, ApaServ a avut de derulat 10 contracte (3 contract de servicii și 7 contracte de lucrări). Procedurile pentru desemnarea firmelor care să se ocupe de contracte au fost similare, dar rezultatele au fost diferite: dacă proiectul de la Neamț a fost declarat nefuncțional (despre ce înseamnă și care sunt consecințele, într-un articol viitor), proiectul de Harghita a fost implementat cu succes. Reprezentanții HarViz au povestit că nu totul a mers șnur, că au existat și contestații, ba chiar că o comună din județ s-a retras din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, iar această retragere a întârziat cu aproximativ un an și jumătate implementarea proiectului. Cu toate acestea, master planul pe apă și canalizare din Harghita a fost terminat cu succes, în timp ce situația proiectului de la Neamț este incertă, dar autoritățile nu pomenesc nimic despre aceasta.
Tariful la apă potabilă este de 3,56 lei fără TVA în Neamț și de 3,31 lei fără TVA în Harghita; la canalizare, tariful este de 3,04 lei fără TVA în Neamț și de 2,60 lei fără TVA în Harghita. Apa și canalizarea au costat mai mult în județul vecin în 2014 și 2015, dar operatorul de apă a implementat un proiect de economii, astfel că rezultatele financiare au permis, începând cu anul 2016, scăderea tarifelor la valoarea exprimată mai sus.
Proiectul celor e la HarViz se află pe harta EUinmyregion, hartă realizată cu ajutorul cetățenilor europeni – care au făcut cunoscute proiectele derulate în țările Uniunii Europene cu fonduri comunitare.