Orașul uitat: Conacul lui Duiliu Zamfirescu de la Vârteșcoiu moare încet, dar sigur

21

Zonele idilice de la țară, din județul Vrancea, au fost sursă de inspirație pentru mai mulți scriitori români, cel mai cunoscut dintre cei care s-au născut și au trăit aici fiind Duiliu Zamfirescu. Inspirația pentru romanul său emblematic, ”Viața la țară”, se pare că a venit pe terasa conacului din zona rurală a Vrancei, din satul Faraoanele, comuna Vârteșcoiu. Aici a scris atât proză, cât și versuri, conacul fiind amplasat într-o zonă superbă cu viță-de-vie, de unde se poate admira, în depărtare, și Focșaniul. Din păcate, clădirea se află în stare avansată de degradare, fiind in prag de colaps. Interiorul clădirii nu a păstrat nimic din lucrurile scriitorului.

Așa cum s-a întâmplat cu multe case și conace cu istorii frumoase, nici Conacul lui Duiliu Zamfirescu nu a scăpat de tragedia comunistă, care l-a mutilat definitiv, nici până astăzi moștenitorii de drept nereușind reabilitarea sa. De la naționalizarea din 1947, conacul nu a beneficiat de grija Muzeului Vrancei decât câțiva ani, până în 1990, ulterior intrând în patrimoniul Romvitis Odobești. Casa boierească a fost, pe rând, fermă, adăpost pentru lucrătorii la vie și apoi dormitor pentru oamenii fără adăpost.

După anii 2000, conacul revine în proprietatea unui nepot al scriitorului, care însă nu a reușit să îl restaureze și nici măcar să îl mențină într-o atare stare de conservare, gradul de degradare crescând. În prezent, fiind proprietate privată, nu poate fi inspectat îndeaproape, totuși imagini din depărtare surprind dezastrul. În 2006, moștenitorul scriitorului Duiliu Zamfirescu a solicitat Prefecturii Vrancea transformarea conacului în casă memorială, în speranța că va deveni reper turistic.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Vezi mai mult