Orașul uitat – Biserica Cazaclii din Odobești, construită în 1777, riscă să se prăbușească. Primăria nu are un plan de restaurare

78

Biserica Sfinții Apostoli Cazaclii, din Odobeștii Vrancei, a fost construită, potrivit inscripțiilor de pe edificiu, în anul 1777, de negustorii cazaci (cazaclii), de la care și-a preluat, ulterior, și denumirea. Lăcașul de cult a fost abandonat în perioada comunistă și de atunci s-a degradat în mod constant. În 2007, biserica a fost preluată de Primăria Odobești și clasată ca monument istoric în anul 2009, însă se află în continuare în stare avansată de degradare și nu există un proiect de restaurare.

Biserică mutilată de timp, dezastre și nepăsarea omului

Pentru salvarea lăcașului ca monument istoric a militat intens prin campanii media teologul Valentin Romeo Muscă, cel care a scris povestea lăcașului în lucrările ”Biserici Mutilate. O radiografie a distrugerii patrimoniului religios din Vrancea și Ținutul Putnei”, tipărită în 2006, și în ”Odobești, Orașul viilor domnești”, carte ce a văzut lumina tiparului în 2009.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult