Orașul uitat – Vaslui: Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Pârvești, o capodoperă a arhitecturii populare din Moldova, respinsă din Programul Național de Reabilitare

67

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Pârvești, din județul Vaslui, se ruinează pe zi ce trece. Fiind una dintre cele mai mărețe construcții de lemn de arhitectură populară din Moldova centrală, Biserica „Sf. Nicolae” este afectată sever de alunecările de teren și cutremure. Bârnele din pereții exteriori sunt dislocate, acoperișul degradat, pardoseala și picturile originale deteriorate grav. În ultimii ani, autoritățile locale din comuna Costești au făcut nenumărate demersuri pentru includerea bisericii, construite în anul 1820, în Programul Național de Reabilitare. Dincolo de promisiuni și tot felul de vizite la lăcașul de cult, Mănăstirea Pârvești pare abandonată.

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Pârvești, din comuna Costești, județul Vaslui, are nevoie urgentă de consolidare. Deși autoritățile locale se zbat de ani de zile să înscrie monumentul istoric de interes național pe lista Programului Național de Reabilitare, demersurile nu au avut succes. S-a apelat la șefii județului, parlamentari, membrii unor guverne pentru a face diligențele necesare în favoarea lăcașului de cult, însă rezultatele sunt zero. Promisiuni au fost și, probabil, vor fi multe, mai ales pe perioada campaniilor electorale, dar de făcut ceva concret, nu s-a făcut nimic.

Silvestru Cârjonțu, primarul comunei Costești, a spus că de ani de zile ține legătura cu specialiștii din cadrul Direcției Județene de Cultură (DJC) Vaslui și se știe situația în care se găsește mănăstirea.

„S-au făcut demersuri pentru ca Mănăstirea Pârvești să fie inclusă într-un proiect de reabilitare, dar nu s-a reușit. Noi am primit de la bugetul județului 200.000 de lei și cu acești bani trebuie să întreținem școlile și alte servicii din comună. Am fost la DJC de zeci de ori să ne ajute. În fiecare  an, de la București, responsabilii cu patrimoniu dau fonduri pentru reabilitare în toată țara. A fost și Mănăstirea Pârvești propusă pentru reabilitare într-un grup cu alte trei mănăstiri, dar s-au restaurat alte lăcașuri de cult, cea de la Pârvești, nu”, a spus Silvestru Cârjonțu.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult