Luna trecută, Primăria Roman a publicat spre consultare publică două intenții de investiții în oraș. Orice intenție de investiție este de lăudat, dar pentru aprobarea acesteia este nevoie de respectarea mai multor etape, printre care și cea a informării cetățenilor. Astfel, intenția de elaborare a unui plan urbanistic de detaliu și intenția de elaborare a unui plan urbanistic zonal ar fi trebuit să ajungă la cât mai mulți romașcani. Scopul este acela ca persoanele interesate să poată exprima propuneri sau opinii referitoare la investițiile ce urmează a se realiza și care vor afecta, printre altele, și estetica orașului.
Însă, în timp ce pe pagina oficială de Facebook a Primăriei ni se comunică despre ștrand, despre scrisul cu ruj pe pereții casei Ioachim și alte realizări mărețe ale primarului, nu s-a scris niciun rând și nu s-a postat niciun link despre aceste viitoare investiții. Iar jurnaliștii sau alți cetățeni interesați nu pot afla informația în alt mod, întrucât site-ul Primăriei Roman este depășit din punct de vedere tehnic și nu permite abonarea la un newsletter sau în alt mod pentru a afla cu ce s-a actualizat site-ul. Online, doar accesarea fiecărei secțiuni în parte este modalitatea prin care se poate ajunge la informație și, în ciuda faptului că această situație este cunoscută de Primăria Roman de mai mult timp, nu se face nimic pentru actualizarea siteului și pentru ca acesta să fie ”userfriendly”. Mai există și varianta ca romașcanii să nu aibă altă treabă decât să treacă zilnic pe la Primărie pentru a consulta documente în format fizic.
Evident, acea punere la dispoziție menționată în răspunsul oferit de Primăria Roman nu se face din oficiu, ci la cerere. Drept urmare, o singură opinie a fost transmisă către Primăria Roman, în perioada de dezbatere publică.
După realizarea studiilor de fundamentare și a propunerilor, urmează o nouă dezbatere publică, pe baza propunerii finale. Sperăm ca măcar această ultimă dezbatere publică să fie realizată cu scopul de a ajunge la cât mai mulți romașcani, nu doar pentru a respectara, minimal și birocratic, niște proceduri. Proceduri care nu au ca scop informarea, ci doar bifarea unei activități al cărei impact nu interesează pe nimeni.
Cele mai recente două investiții din Roman pentru care este nevoie de dezbatere publică
Notă de fundamentare privind intenția de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal – CONSTRUIRE RETAIL PARC, ÎMPREJMUIRE ȘI UTILITĂȚI, str. Mihai Viteazul, nr. 3-5
- Ca urmare a cererii adresate de dl. LIPAN MIHAI, reprezentant al S.C. UMARO S.A., AGROCONSULTING PREST S.R.L., MOLDINSTAL S.R.L. și TCE MOBILE DRYERS S.R.L., cu sediul în judeţul Neamț, municipiul Roman, str. Mihai Viteazul, nr. 5, înregistrată la nr. 9398 din 29.05.2017, se supune dezbaterii intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru CONSTRUIRE RETAIL PARC, ÎMPREJMUIRE ȘI UTILITĂȚI, generat de imobilul situat în judeţul Neamţ, str. Mihai Viteazul nr. 3-5.
- Imobilul pe care se propune construirea centrului comercial este localizat în partea central nordică a municipiului Roman. Imobilul identificat cu prin nr. cadastrale NC 56114, NC 56115, NC 56116, NCP 641/1 se află în proprietatea S.C. UMARO S.A., AGROCONSULTING PREST S.R.L., MOLDINSTAL S.R.L. și TCE MOBILE DRYERS S.R.L. și se află în curs de dezmembrare/realipire, având suprafața totală existentă de 72.458 mp. După operațiunile cadastrale de dezmembrare/realipire rezultă imobilul propus pentru construire, în suprafață de 60.999 mp, la care se adaugă 4.021 mp. pentru servituți.
- Suprafață teren investiție: 60999 mp+4021 pentru servituți.
- Accese: accesul se realizează din str. Ștefan cel Mare prin latura vestică a terenului și din str. Mihai Viteazu, pe latura sudică a imobilului.
- Configurație teren: poligonal
- La momentul elaborării documentației pe teren există mai multe construcții propuse pentru demolare.
- Se propune construirea centrului comercial, având amprenta în plan de fomă poligonală. Construcția se va realiza cu structură prefabricată de beton armat, respectiv structură metalică. Acoperirea se va face în sistem terasă necirculabilă, iar sistemul de închidere a terasei va fi pe grinzi din beton armat, respectiv metal cu tablă cutată. Pereții interiori de compartimentare vor fi realizați din sistem de gips carton cu structură metalică sau cu zidărie din cărămidă, tâmplăria propusă interioară și exterioară va fi metalică/PVC, eventual cu geam termoizolant. Închiderile se vor face cu pereți cortină cu tâmplărie din aluminiu și panouri termoizolantet tip PIR și eventual placaj compozit tip bond.
- Indicatori urbanistici: P.O.T. propus =65%
- C.U.T. propus= 1,2
- Regim de înălțime propus: H maxim = 26 metri.
- Accesul auto și cel pietonal se vor realiya din str. Ștefan cel Mare și str. Mihai Viteazu.
- Aprovizionarea se va realiza din str. Mihai Viteazu.
- Imobilul va fi racordat la utilitățile urbane din zonă, scurgerea apelor pluviale va fi rezolvată în sistemul de canalizare existent în zonă.
- Terenul liber va fi amenajat din punct de vedere funcțional cu platforme și parcări, dar și cu spații verzi, conform necesităților dictate de legile în vigoare.
- Gospodărirea deșeurilor atât pe timpul execuției cât și în perioada de funcționare se va realiza respectând prevederile legislației în vigoare.
- Organizarea de șantier se va rezolva în limitele terenului studiat.
Notă de fundamentare privind intenția de elaborare a unui Plan Urbanistic de Detaliu – CONSTRUIRE CENTRU IMAGISTICĂ R.M.N., municipiul Roman, str. Tineretului, nr. 28 bis
Ca urmare a cererii adresate de dl. VALET GABRIEL reprezentant al S.C. SCAN EXPERT S.R.L., cu sediul în județul Iași, municipiul Iași, str. Sfântul Andrei, nr. 28 A, nr. 5, înregistrată la nr. 6818 din 12.04.2017, se supune dezbaterii publice intenția de elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu pentru CONSTRUIRE CENTRU IMAGISTICĂ R.M.N., generat de imobilul situat în judeţul Neamţ, str. Tineretului, nr. 28 bis.
Conform Planului Urbanistic General, terenul pe care se dorește inserarea unei noi construcții cu destinația de centru imagistica RMN, este sitat în UTR nr. 1, zona Is-instituții și servicii publice, subzona Iss-sănătate, iar conform Regulamentului Local de Urbanism, se va elabora Plan Urbanistic de Detaliu care va cuprinde reglementări referitoare la:
- organizarea rețelei stradale; asigurarea accesibilității și racordarea la rețelele edilitare;
- organizarea arhitectural – urbanistică în funcție de caracteristicile structurii urbane;
- modul de utilizare a terenurilor;
- dezvoltarea infrastructurii edilitare;
- statutul juridic și circulația terenurilor;
- permisivități și constrângeri urbanistice privind volumele construite și amenajările;
- relații funcționale și estetice cu vecinătatea;
- compatibilitatea funcțiunilor și conformarea construcțiilor, amenajărilor și plantațiilor;
- regulamentul de urbanism aferent va stabili regimul de construire, înălțimea maximă admisă, procentul de ocupare și coeficientul de utilizare a terenului, distanțele față de aliniament și față de parcelele învecinate, caracteristicile arhitecturale ale clădirilor și materialele admise;
- se vor face propuneri de valorificare a terenurilor proprietate a municipiului prin concesionarea lor în scopul edificării construcțiilor nou propuse.