Site icon inRoman.ro

Liceele cu promovabilitate zero… o ”normalitate”

targul ofertelor scolare licee Viorel Stan 4383

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Neamț consideră că e normal ca liceele tehnologice să nu aibă promovabilitate bună sau aceasta să fie chiar zero. Viorel Stan este de părere că acei elevi care merg la liceele tehnologice o fac pentru a învăța o meserie, nu pentru a da bacalaureatul. Ministrul Educației, Liviu Pop, a afirmat, discutând pe tema promovabilității examenului de bacalaureat, că liceele care au promovabilitate zero ar trebui desființate.

E o problemă de paradigmă aici. În cazul liceelor tehnologice, elevii merg la licee nu neapărat pentru a ținti examenul de bacalaureat în vederea parcurgerii etapei următoare a învățământului superior. Ci pentru a obține o calificare, un cerrtificat de calificare în baza căruia se pot angaja direct în muncă, pe poziția de munictor calificat într-o anumită meserie în toată piața europeană. De aceea e foarte dificil să spui despre un anumit liceu vocațional, care pregtește mijloace de muncă, faptul că el nu și-ar găsi locul în panoplia învățământului liceal, să spunem nemțean. Un astfel de liceu are alt scop: de a crea forță de muncă calificată la nivel trei, respectiv patru.”

prof. Viorel Stan, inspector general ISJ Neamț

Inspectorul școlar general a adăugat că problema se pune pentru liceele teoretice și vocaționale și care nu au un procent de promovabilitate satisfăcător.

Exit mobile version