Orașul uitat – Neamț: Dosar penal pentru distrugere de monument istoric. Proprietarul a zidit cu bolțari o poartă veche de 175 de ani și i-a pus termopane

703

Un conac vechi din comuna Tupilați a ajuns o ruină și riscă să fie doborât de vreme, după ce vechii proprietari l-au lăsat în paragină, iar noul proprietar nu are fonduri să îl reabiliteze. Construcția face parte parte dintr-un ansamblu „curte boierească”, monument de categorie B, care mai găzduiește un stejar vechi de 500 de ani, zidul împrejmuitor al moșiei și poarta de la intrare. După achiziție, actualul proprietar, un prosper fermier din comună, în încercarea de a consolida poarta de la intrare, i-a distrus specificul adăugându-i bolțari, tencuind-o și punându-i geamuri termopane, motiv pentru care s-a ales și cu dosar penal pentru distrugere de monument istoric. Și vechii proprietari, urmașii generalului Strâmbeanu, au fost amendați pentru că au lăsat de izbeliște monumentul, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care au ales să vândă proprietatea.

Conacul Catargi din Tupilați a fost construit în anul 1842, pe locul unuia mai vechi, de familia marelui logofăt Ștefan Catargiu. Tot ansamblul avea o suprafață totală de 10.400 metri pătrați și mai cuprindea o serie de dependințe (locuințe pentru îngrijitori, grajduri, beciuri și hambare), care erau protejate de un zid de piatră cu turnuri de apărare în colțuri, după modelul fortificațiilor marilor reședințe feudale. În apropierea conacului se află și un stejar secular care, asemenea zidurilor, ar data din perioada de domnie a lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Potrivit site-ului monumenteneamt.ro, conacul avea un etaj, fațada sa fiind împărțită de un pavilion vertical cu geamlâc, în două corpuri inegale. În conac se intra printr-o boltă de trăsură cu stâlpi și deschideri în arcadă. Conacul și dependințele făceau parte dintr-un ansamblu arhitectural unitar împreună cu Biserica „Sf. Voievozi” din același sat, care a fost ctitorită în 1811 de același Ștefan Catargiu (1789-1866), și care este, de asemenea, monument istoric, având codul NT-II-m-B-10722..

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult