Orașul uitat – Pescăriile Statului din Galați se degradează. Cum a evoluat ansamblul arhitectural de când actualul consilier al lui Liviu Dragnea a condus compania în anii ’90

97

Aproape un secol au rezistat în activitate Pescăriile Statului de la Galați, cea mai mare piață de pește din România, construită la inițiativa ministrului Agriculturii și Domeniilor I. N. Lahovary și a directorului Grigore Antipa, până la falimentarea din anii ‘90, când Florin Pâslaru, fost deputat și actualul consilier în Cancelaria președintelui Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, a lăsat-o într-o situație dificilă. Ansamblul arhitectonic Pescăriile Statului este clasat în Lista Monumentelor Istorice și face parte din patrimoniul tehnic și industrial. Pescăriile Statului au fost construite, între 1912 și 1915, după un proiect ce aparține inginerului G. Vidrașcu, chiar pe malul Dunării și au beneficiat de un mic port pescăresc. De aici, o cantitate mare de pește, în special sturioni și icre negre, a fost exportată spre Occident, aducând statului român venituri importante.

Cheiul pescăresc, construit din granit și acum acoperit cu ciment, este în sine un monument istoric și doar pentru faptul că a fost călcat în mai multe rânduri de membri ai Familiei Regale a României. Comuniștii au făcut modificări interioare ansamblului arhitectonic, pentru adaptarea unei fabrici de conserve de pește. Degradarea monumentului istoric a început, însă, după falimentarea fabricii de conserve de pește Pescogal SA, vânzarea clădirilor și apoi transformarea acestora în depozite.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult