Orașul uitat – Vaslui: Un inginer ieșean vrea să restaureze Conacul Lambrino, unde regele Carol al II-lea s-a iubit cu Zizi Lambrino

91

George Marius Butnariu, un inginer în construcții din municipiul Iași, vrea să salveze de la dispariție Conacul Lambrino, din satul Butucărie, comuna Zăpodeni, județul Vaslui. Dincolo de valoarea patrimonială, conacul a fost locul în care prințul Carol al II-lea, viitorul rege al României, și-a trăit celebra poveste de dragoste cu Zizi Lambrino. Marius Butnariu a cumpărat clădirea în septembrie 2016 și vrea să implementeze un proiect european și să reconstruiască conacul așa cum a fost: cu o sală a oglinzilor, cămări, beciuri de piatră etc. După ce zeci de ani a fost utilizat ca sediu de școală, cămin cultural, sediul de IAS, în prezent, Conacul Lambrino este în pragul ruinei. Acoperișul este degradat, tâmplăria dispărută, pardoselile distruse, iar tavanul gata să se prăbușească.

Conacul Lambrino este cunoscut mai ales prin împrejurările legate de controversata căsătorie morganatică (de rang inegal) între Carol al II-lea, principe moștenitor al României, și Ioana (Zizi) Lambrino. La această casă boierească, viitorul rege al României, Carol al II-lea, a facut numeroase vizite și a trăit tumultoasa povestea de dragoste cu Zizi Lambrino.

Pasionat de trecut, de valoarea arhitecturală și culturală a monumentelor istorice, în luna septembrie 2016, Marius Butnariu a cumpărat conacul de la foștii proprietari. Imediat după ce a făcut valoroasa achiziție, noul proprietar a studiat programele cu finanțare europeană nerambursabilă, pentru a identifica o aplicație financiară în vederea implementării unui proiect de reabilitare și restaurare a clădirii.

“Vreau să restaurez conacul exact cum a fost în epocă, cu intervenții la locul lor. Am făcut la Iași un curs pe fonduri europene, pe specializarea restaurator de bunuri culturale. Istoria este o pasiune, un hobby pentru mine. Eu sunt sucevean, m-am născut la Făltineni. Când eram mic, mergeam foarte des la Mănăstirea de la Râșca, care este o ctitorie a domnitorului Petru Rareș. Au fost o atracție foarte mare pentru mine, toate aceste locații cu încărcătură istorică», ne-a povestit Marius Butnariu.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult