Orașul uitat – Conacul Petre P. Carp din Țibănești, salvat de la ruină de un proiect dedicat meșteșugurilor și patrimoniului

127

Conacul marelui om de stat Petre P. Carp din Țibănești, județul Iași, trăiește din nou vremuri fericite. În anul 2005, monumentul istoric restituit moștenitorilor era o veritabilă ruină: fără uși, geamuri, sobe și cu fațada distrusă. Deși la retrocedare nu au primit și parcul din jurul conacului, noii proprietari au trecut imediat la lucru. Dintr-o locație pustie, în paragină, moștenitorii au transformat conacul într-un adevărat nucleu de promovare a meșteșugurilor și patrimoniului. Proiectul cultural «Țibănești» captează, în fiecare an, interesul a zeci de studenți din București și Iași, ONG-uri din țară și străinătate.

Conacul Petre P. Carp, din comuna Țibănești, județul Iași, este din nou plin de viață. După ce a fost naționalizat de comuniști și a trăit vremurile tulburi din perioada de tranziție spre un regim democratic, în anul 2005, conacul a fost retrocedat proprietarilor de drept. Chiar dacă restituirea nu a vizat și parcul din jurul conacului, pentru care moștenitorii se judecă încă cu Primăria Țibănești, actualii proprietari au demarat implementarea unui amplu proiect de restaurare de lungă durată.

Alexandra Mihailciuc, arhitect și coordonatorul Programului Cultural «Țibănești», ne-a spus că, în momentul în care a fost preluat, conacul era o ruină și mai exista doar carcasa exterioară a clădirii. Practic, în camerele imobilului nu mai era nimic, doar scara centrală din interiorul clădirii supraviețuind celor peste 50 de ani de înstrăinare. «În anul 2005, când conacul a fost restituit, acesta nu mai avea ferestre, nici uși, nici sobe. Vă spun, s-au montat toate ferestrele și ușile și a fost o investiție majoră. De vreo 5 – 6 ani am avansat câte puțin în restaurarea conacului, cu posibilitățile mici pe care le avem. Ideea este că familiei i-a fost confiscat un conac și i s-a restituit o ruină fără uși și fără ferestre», a precizat Alexandra Mihailciuc.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult