Orașul uitat – Conacul Rosetti-Balș a ajuns în paragină, din cauză că nu au mai fost bani pentru câteva coli de tablă

111

Conacul Rosetti-Balș, din satul Pribești, județul Vaslui, este un alt exemplu nefericit de ruinare a unui monument istoric. Deși a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare, conacul este, în prezent, în paragină. Ministerul Culturii nu a mai avut bani și, în anul 2000, a sistat lucrările de restaurare începute în perioada 1991. Practic, a mai rămas nefinalizată o parte din acoperiș pe unde, în ani, apa s-a infiltrat în subsolul clădirii și a declanșat deteriorarea rapidă a imobilului.

Conacul Rosetti-Balș, din satul Pribești, comuna Codăești, județul Vaslui, se transformă cu fiecare an care trece într-o ruină. Aflat în administrarea Ministerului Culturii, monumentul istoric de importanță națională a beneficiat după anul 1989 de o conjunctură favorabilă. Între anii 1991-2000, clădirea a beneficiat de lucrări de restaurare-consolidare la pereții subsolului și ai parterului,  finisaje parțiale etc.

Din nefericire, când proiectul de reabilitare era aproape de finalizare, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a rămas fără fonduri și, de atunci, a început decăderea în paragină a conacului. Fără o parte din acoperiș terminată, apele s-au infiltrat la baza clădirii și a început o erodare a treptată a construcției.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult