Orașul uitat – Vrancea: Castelul Sihleanu, unde a poposit Regele Carol I, material de construcție pentru CAP-ul sătesc

163

Regimul comunist a pus la pământ cu buldozerul nu doar clădiri impresionante din orașele Vrancei, dar a mutilat definitiv și un castel cochet, în sudul județului, în comuna Sihlea. Aici, în secolul al XIX-lea, a fost reședința Sihlenilor, iar după naționalizare, comuniștii au fost de părere că turnul castelului și etajul, vizibile din tren, aduceau un afront clasei muncitoare și le-au demolat, cărămida fiind folosită la construcția fostului CAP din comună, după cum povestesc bătrânii satului. Acum, in ce a rămas din cladire funcționeaza o școală gimnazială. Autoritățile locale au încercat, în anii din urmă, să obțină fonduri de la Guvernul Norvegiei, pentru restaurare, însă fără succes.

Castelul a fost creația unor arhitecți străini

Istoria locului îl menționează pe Zamfirache Sihleanu, fiul unui boier, care a fost paharnic și administrator al județului Râmnicu-Sărat, din care făcea parte comuna Sihlea în secolul al XIX-lea. El a ridicat aici castelul, construcție impresionantă pentru zona rurală, aducând aici arhitecți străini. Castelul era înconjurat de un parc generos, unde au fost săpate fântâni, așa cum s-a întâmplat și în restul localității. Familia de nobili a lăsat aceste fântâni comunității, pentru a potoli setea sătenilor. Una dintre fântâni poartă și astăzi inscripția sa veche, de la 1886, fiind denumită ”Puțul madamei Adela Mazet”, cea care a fost guvernanta de origine franceză care a îngrijit de copiii familiei Elena și Constantin Grădișteanu, moștenitorii domeniului de la Sihlea. Elena a fost sora poetului Alexandru Sihleanu, iar Constantin Grădișteanu, fost ministru de finanțe. Fântâna a fost săpată de meșteri italieni la 1886, an în care familia Grădișteanu finaliza extinderea castelului, după schițele arhitectului austriac Holtzer. Despre Adela Mazet se știe că nu a mai părăsit aceste locuri, ea fiind îngropată în cimitirul din Sihlea. Puțul doamnei Mazet este păstrat de autoritățile locale, chiar dacă apa din fântână nu mai este bună de băut. În centrul satului Sihlea, Grădiștenii au săpat și fântâna din curtea Hanului ”Vulpea cu strugure”, construit la 1888. Aici, Elena Grădișteanu organiza ”Serbările Sihleanu”, în memoria fratelui ei, poetul. Fiica Elenei și a lui Constantin Grădișteanu, Maria, s-a căsătorit cu fiul lui Ion Ghica, politician și fost prim-ministru.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult