Ziua muntelui Ceahlău a fost motiv de petrecere pentru mii de turiști. Ziua Ceahlăului se sărbătorește, în fiecare an, în prima duminică a lunii august. Anul acesta, ziua Ceahlăului a fost chiar de sărbătoarea Schimbării la Față, lucru care a făcut ca numărul turiștilor să fie mai mare (estimarea fiind de aproximativ 2.200 de persoane), fiindcă au fost sute de pelerini care au urcat la schitul de lângă cabana Dochia pentru a participa la slujba de hram.
Însă, pentru salvamontiști, această zi a fost una în care au muncit din greu; 20 de salvatori montani – zece profesioniști și zece voluntari – au participat la intervențiile de pe munte la sfârșitul de săptămână ce tocmai s-a încheiat. Aceștia au auvut trei baze de opreațiuni: Durău, Dochia și Poiana Prințului -Duruitoarea.
”Programul draconic în care s-a lucrat benevol și în care s-a patrulat în vederea prevenirii și acordarea asistenței, de dimineață de la ora 05.00 și până în noapte, în jurul orei 01.00, a redus mult incidentele neplăcute care necesită operațiuni de căutare și salvare sau evacuare/ transport. Bilanțul acestor trei zile de foc a fost impresionant și a testat la maximum capacitatea operativă a echipelor de salvare montană a județului Neamț: un traumatisn cranio cerebral, cinci traumatisme ale aparatului locomotor, două stări de epuizare avansată și hipotermie ușoară la persoane de peste 70 de ani, un caz medical grav de insuficiență respiratorie, alte șase traumatisme ușoare – plăgi, excoriații, entorse asistate și care nu au necesitat transport, un caz de rătăcire.”
Raul Papalicef, șef Salvamont Neamț
O situație destul de dificil de gestionat, dar care s-a terminat cu bine, a fost înregistrată duminică, 6 august. În intervalul orar 13.00 – 14.00, patru cazuri au debutat simultan în diferite puncte ale masivului fapt care, coroborat cu condițiile de furtună cu descărcări electrice, au pus probleme mari coordonării și derulării operațiunilor.