Berea Nemțeana, produsă la Roman, este în atenția Ministerului Agriculturii pentru certificarea europeană a calității. La nivelul întregii țări au fost identificate aproximativ 300 de produse care se pot încadra pe sistemele de calitate naţionale şi europene (Denumire de Origine Protejate, Indicații Geografice Protejate şi Specialități Tradiționale Garantate).
Această centralizare a informațiilor din țară, prin intermediul Direcțiilor Județene de Agricultură, este parte a Programului de încurajare a produselor tradiționale, derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
În comunicatul Ministerului este o eroare, confirmată de reprezentanții Direcției Județene Agricole Neamț: ”Bere nemțeană” este, de fapt, ”Nemțeana”, o bere artizanală care se produce la Roman de mai mulți ani. Pe lângă acest produs, cu potențial de certificare a calității mai sunt alte șase produse din Neamț, din domeniul cărnii, a peștelui și a mierii. Pentru specialiștii din cadrul Direcției de Agricultură și pentru cei care fabrică produsele ce au intrat în atenția Ministerului Agriculturii urmează o perioadă în care vor întocmi un dosar cu documentele aferente. Acest dosar va fi verificat de specialiștii MADR și, mai apoi, trimis la Bruxelles.
În prezent, România are înregistrate ca indicații geografice patru produse alimentare. Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles. Tot pentru obținerea de indicații geografice protejate se află într-un proces de verificare și un număr de nouă băuturi spirtoase.