Site icon inRoman.ro

Berea Nemțeana ar putea fi recunoscută la nivel european

bere nemteana

Berea Nemțeana, produsă la Roman, este în atenția Ministerului Agriculturii pentru certificarea europeană a calității. La nivelul întregii țări au fost identificate aproximativ 300 de produse care se pot încadra pe sistemele de calitate naţionale şi europene (Denumire de Origine Protejate, Indicații Geografice Protejate şi Specialități Tradiționale Garantate).

Această centralizare a informațiilor din țară, prin intermediul Direcțiilor Județene de Agricultură, este parte a  Programului de încurajare a produselor tradiționale, derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

”În analiza celor aproximativ 300 de produse propuse de județe, cu potențial pe termen lung, s-au identificat 100 de potențiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene. Până în anul 2019, un număr de aproximativ  20 de produse  identificate la evenimentele din lunile martie – august sunt în atenția MADR pentru finalizarea documentației conform Regulamentului european nr. 1151/2012 şi a legislaţiei naţionale corespunzătoare acesteia, dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, judeţ Vâlcea, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti, etc.” – comunicat de presă MADR.

În comunicatul Ministerului este o eroare, confirmată de reprezentanții Direcției Județene Agricole Neamț: ”Bere nemțeană” este, de fapt, ”Nemțeana”, o  bere artizanală care se produce la Roman de mai mulți ani. Pe lângă acest produs, cu potențial de certificare a calității mai sunt alte șase produse din Neamț, din domeniul cărnii, a peștelui și a mierii. Pentru specialiștii din cadrul Direcției de Agricultură și pentru cei care fabrică produsele ce au intrat în atenția Ministerului Agriculturii urmează o perioadă în care vor întocmi un dosar cu documentele aferente. Acest dosar va fi verificat de specialiștii MADR și, mai apoi, trimis la Bruxelles.

În prezent, România are înregistrate ca indicații geografice patru produse alimentareAlte trei produse se află în analiză la Bruxelles. Tot pentru obținerea de indicații geografice protejate se află într-un proces de verificare și un număr de nouă băuturi spirtoase.

Exit mobile version